HOGE NOOD

Het Internationale Toiletmuseum in de Indiase hoofdstad Delhi is in november het toneel van een wereldconferentie over toiletten en sanitair. Het is een bezoek waard. De verscheidenheid aan tentoongestelde contrapties is duizelingwekkend: verbrandingsapparaten op zonne-energie voor de uitwerpselen, waterloze toiletten, kacheltjes op biogas. Het opvallendste is een foto van een watercloset uit Harappa. Het is een modern ogend toilet met waterspoeling, dat aangetroffen werd in de Indusvallei. De beschaving die het vervaardigde bestond 4500 jaar geleden.

Elke Indiase beleidsverantwoordelijke zou een kopie van die foto moeten krijgen: het eerste toilet ter wereld. Want terwijl het land toetert over zijn geplande ruimtemissies, slaagt het er nog altijd niet in zijn bevolking van deugdelijk sanitair te voorzien. In zijn Millennium Development Goal beloofde India nochtans dat tegen 2015 de helft van de bevolking daarover zou beschikken. Tenzij er in het komende jaar een wonder gebeurt, zal dat niet lukken.

India kampt met een immens hygiëneprobleem. Bij de volkstelling van 2011 bleek dat 4861 steden en stadjes (de dorpen mogen we al meteen vergeten) geen riolen hebben. De helft van de Indiërs moet zijn behoefte doen in de openlucht. Het vervuilde water verspreidt dan ook ziekten als hersenontsteking en diarree. In 2014 sterven in India 150.000 kinderen van diarree.

Officiële programma’s om de aanleg van toiletten te stimuleren doen enig goed. Wie er een bouwt, kan aanspraak maken op een subsidie van zo’n 9900 roepie (160 dollar). Maar door corruptie en inefficiëntie is moeilijk aan dat geld te raken. Erger is dat er weinig vooruitzicht is op ernstige stadsplanning en stedelijke riolennetten, laat staan op voldoende zuiveringscentrales. De Indiase heilige rivieren zullen in de toekomst een nog groter gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Ngo’s kunnen helpen. In 2014 komt de Gates Foundation met een gamma ‘waterloze toiletten’ voor de Indiase steden. Ook de hogere eisen van de Indiase consumenten kunnen de zaken versnellen. In de pers verschijnen af en toe artikels over vrouwen die weigeren te trouwen tot hun verloofde in hun huis een toilet heeft geïnstalleerd. Politici ruiken intussen een kans: Narendra Modi heeft al laten verstaan dat toiletten wellicht belangrijker zijn dan tempels. Het is in elk geval een probleem dat India sneller moet aanpakken en doorspoelen.

De auteur is bureauchef van The Economist in Delhi

Adam Roberts

Terwijl India toetert over zijn geplande ruimtemissies, slaagt het er niet in zijn bevolking van deugdelijk sanitair te voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content