Hof van Craynbergh

Keerbergen culinair vanuit de hoogte.

Heel wat gefortuneerde personen verschuilen zich in de dennenbossen van Keerbergen. Willen ze gezien worden, dan schuiven zij hun stoel aan in het Keerbergse restaurant The Paddock (R. Lambertslaan 4), waar zij voor veel geld klassiek geïnspireerde delicatessen en een portie zorgen van eigenaar Firmin de Vogel krijgen voorgeschoteld. De onverwoestbare reputatie van The Paddock en de mentaliteit van de rijke Keerbergers maken het voor nieuwkomers moeilijk. In het Hof van Craynbergh stellen ze alles in het werk om de fijnproever culinair te behagen en liggen de prijzen een stuk gunstiger. Maar dat laatste is voor veel superrijken blijkbaar een argument om net niét te komen.

Het Hof van Craynbergh is een elegant wit gebouw op de top van de hoogste groene heuvel van Keerbergen. Het werd in 1995 gekocht door de 26-jarige Ann Van Beersel en haar 28-jarige echtgenoot Ignace Reheul. Ann Van Beersel is de chef van de eetzaal. Zij is een gediplomeerde binnenhuisarchitect en richtte de eetzaal conservatief klassiek in. Vloeren, deuren en meubels zijn van eik. Het ouderwetse geheel wordt verlicht door kroonluchters. Ignace Reheul is de chef in de keuken. Hij kreeg een gedegen opleiding aan de beroepsschool van Koksijde en werkte in gereputeerde eethuizen zoals Bergerie in Lives-sur-Meuse, Molenberg in Zwevegem en Mon Manège à Toi in Sint-Lambrechts-Woluwe. Ignace brengt een persoonlijke versie van de klassieke feestkeuken.

Specialiteiten zijn onder meer: aspergegalette met sherryvinaigrette en gebakken ganzenlever (25 euro) en kalfszwezerik in combinatie met bosduif, hopscheuten, tuinbonen en port- en truffelsaus (30 euro). De spijskaart krijgt ondersteuning van een wijnboek met overwegend Franse wijnen, die tegen correcte prijzen worden verkocht.

Wij reden de berg op, belden aan en werden door de vrouw des huizes onthaald. In de eetzaal op de eerste verdieping – het ‘kraaiennest’ – ontpopte Ann Van Beersel zich tot een gezellige babbelkous. Wij kozen het ontdekkingsmenu ‘Craynbergh’ (45 euro) en namen daar het wijnassortiment bij (20 euro meerprijs). Op tafel kwamen fijne welkomsthapjes.

De eerste bereiding was een smakelijke terrine van gerookte rivierpaling en Schotse zalm, opgediend met mierikswortelroom, een frivool slaatje en, als wijn, een correcte Sainte-Marie, Entre deux Mers 2001. Ook het tweede gerecht, op vel krokant gebakken zeebrasem op gestoofde bloemkool en gekonfijte sjalotten met mousselinesaus en druppels kervelpesto, viel in de smaak. Dat kon ook worden gezegd van de wijn, een Zuid-Afrikaanse chardonnay Fire Finch met mooie citrustoets. Het hoofdgerecht bestond uit het sappige, rosé gebraden vlees van barbarie-eend, geserveerd met gedraaide kaneelrapen, aardappelblini met fondante peer en citrussaus met kumquats. Het glas werd gevuld met een Rossa Piceno, een volle Toscaanse wijn. Parfait van witte chocolade met mangocoulis, ananascompote en pistachekrul en een schaal met snoepgoed sloten deze verzorgde en smakelijke feestmaaltijd af.

Restaurant Hof van Craynbergh

Mechelsebaan 113

3140 Keerbergen

tel. 015 51 65 94

Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond, maandag en woensdagmiddag.

Suggestielunch 30 euro, menu’s 45 en 55 euro.

In de zomer is er een terras, hoog in het groen.

Kader: huiselijk ouderwets met eik alom.

Onthaal en bediening: persoonlijk en vol zorg.

Keuken: persoonlijke interpretatie van de klassieke feestkeuken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content