Hoeveel verdienen de sterren?

De jaarlijkse top vijftig van grootste verdieners komt eraan. Daaruit blijkt dat Tiger Woods rijker is dan Johnny Depp.

John Baete

Het is ondertussen een jaarlijkse gewoonte: het magazine Golf Digest geeft in februari een overzicht van wat de profspelers verdienen. Zowel prijzengeld als andere inkomsten, zoals sponsoring of consulting bij de aanleg van nieuwe golfbanen, worden meegerekend. Natuurlijk staat Tiger Woods nog altijd afgescheiden op één. In 2007 sprokkelde hij een indrukwekkende 85 miljoen euro bij elkaar, waarvan amper zestien met zijn sportieve prestaties. De andere 70 miljoen komen inderdaad uit twee nieuwe contracten: Gillette (scheermesjes) en Gatorade (energiedrank). Het is trouwens de eerste keer dat Woods meer dan honderd miljoen dollar per jaar schept. Alles bij elkaar verdiende het nummer één van de wereld in zijn carrière in 1996, al 769.440.709 dollar. De kaap van het miljard nadert.

Daarmee is Woods meteen de best betaalde sportman ter wereld, voor bokser Oscar De La Hoya, golfer Phil Mickelson, autoracers Kimi Raikkonen en Michael Schumacher, basketter Kobe Bryant en voetballer David Beckham. De jaarinkomsten van Tiger Woods overtroffen in 2007 zelfs die van topacteur Johnny Depp, zij het heel nipt.

De eerste Europese speler in de top 50 van Golf Digest is de Spanjaard Sergio Garcia op de achtste plaats, goed voor 3 miljoen euro op de baan en 9 miljoen ernaast. De eerste speelster is de Amerikaanse Michelle Wie met 7000 euro aan prijzengeld en … 9 miljoen aan overige inkomsten, waarmee ze op een leuke twaalfde plaats staat. Wie heeft inderdaad contracten met Nike, Sony en Omega, maar nam ook en vooral deel aan mannentoernooien en factureerde daar telkens een miljoen dollar voor. De vrouwelijke nummer één van de wereld, de Mexicaanse Lorena Ochoa, brak het prijzengeldrecord voor vrouwen met een totaal van 3 miljoen euro. Dat is drie keer beter dan het beste jaar van de Zweedse Annika Sorenstam, de vorige nummer één van de wereld.

Dat topspelers altijd meer ‘poen pakken’ naast de golfbaan dan erop, bewijzen de anciens Arnold Palmer, Greg Norman en Jack Nicklaus. Ze komen nog amper aan spelen toe, maar staan wel in de top tien van de grootste verdieners. De eerste in het klassement die meer verdient met zijn prestaties, is de Koreaan K.J. Choi (17de): hij sloeg 4,2 miljoen euro bij elkaar en verdiende slechts 2,5 miljoen met sponsoringcontracten. (T)

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content