‘Hoe zuidelijker, hoe lakser’

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Bijna 10 miljard euro schrijven onze bedrijven af aan onbetaalde facturen. Vooral de overheid betaalt onbehoorlijk laat, staat in een Europese studie van Intrum Justitia.

De betaling van bedrijfsfacturen blijft in België langer aanslepen dan in andere landen. Dat staat in een studie van Intrum Justitia die Trends in primeur kon inkijken. Zes op de tien bedrijven hebben liquiditeitsproblemen door deze onbetaalde facturen. Ze verliezen 2,7 procent omzet en dat is meer dan in de voorbije vijf jaar. In totaal gaat het om een bedrag van 9,6 miljard euro.

“De betaling uitstellen is de eerste maatregel die ondernemingen treffen als ze zelf liquiditeitsproblemen kennen. Op een moment dat cash king is, is dat dramatisch”, zegt Guy Colpaert, gedelegeerd bestuurder van Intrum Justitia. De facturatiemanager (onder meer incasso) voerde in het eerste kwartaal van 2012 het onderzoek bij bedrijven in 28 landen. In totaal schrijven de geënquêteerde ondernemingen 340 miljard euro af, ongeveer de Griekse staatsschuld.

Na drie maanden doet 56 procent van de schuldeisers een beroep op een derde partij om de schuld te innen. Vorig jaar stapte 65 procent naar de advocaat, de gerechtsdeurwaarder of het incasso-bureau. Met andere woorden, de schuldeisers gooien meer dan vroeger de handdoek in de ring.

“Er is een correlatie tussen een strenge wetgeving die de invordering mogelijk maakt, de snelheid waarmee de schuldeiser naar een externe invorderingspartij stapt en de termijn waarbinnen de schuldenaar betaalt”, zegt Colpaert. “Hoe zuidelijker, hoe lakser. Gelukkig moet vanaf maart 2013 de Europese betalingsrichtlijn omgezet zijn in nationale wetten. Hopelijk wijzigt dat de mentaliteit van de wanbetalers.”

Overheid betaalt ooit wel

Meer dan de helft van de respondenten, met uitzondering van Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Finland en Duitsland, heeft liquiditeitsproblemen door de late betalingen. België zit met 58 procent probleemgevallen aan de slechte kant van de mediaan.

In 2012 namen de liquiditeitsproblemen als gevolg van de crisis toe. In minder dan een derde van de antwoorden in België lagen de strengere banken aan de oorzaak van het gebrek aan cash. In de meeste landen had meer dan de helft van de bedrijven problemen om aan bankkredieten te raken.

In ons land wachten bedrijven gemiddeld 54 dagen voor ze een factuur betalen. Consumenten doen dat na 36 dagen. De overheden zijn de grootste wanbetalers. Bedrijven moeten 73 dagen wachten voor ze hun geld krijgen. “Het voordeel is dat de schuldeiser wel zeker is dat de overheid ooit zal betalen. De staat kan wel miljoenen winnen als ze op tijd betaalt, want de verwijlintresten zijn heel wat hoger dan de marktrente. En is het bovendien geen slecht signaal dat de staat geld pompt in de economie, maar aan de andere kant de geldcirculatie stremt?”

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content