HOE ZICH VOORBEREIDEN OP BETHESDA?

JOHN BAETE

Vorige zaterdag stapte Nicolas Colsaerts (82ste speler in de wereld) in Brussel op het vliegtuig richting Washington DC. Om dan door te reizen naar Maryland, op naar Bethesda en de Con- gressional Country Club. Zijn voltallige team, bestaande uit coaches Michel Vanmeerbeek en Jérôme Theunis, agent Vincent Borremans en zijn caddie, zullen hem dan bijstaan om voor het eerste de Blue Course te verkennen, over negen holes. Maandag pakt het gezelschap dan de achttien holes aan, en woensdag opnieuw negen. Zo was de planning alvast. Dinsdag moesten ze nog bekijken, negen of achttien: dat hing af van de temperatuur en een strategische evaluatie van het terrein.

Colsaerts en zijn team zullen inderdaad moeten beslissen voor welke slagen ze kiezen bij iedere afslag, om zo doeltreffend mogelijk de zeer harde en snelle greens te naderen. Hun snelheid wordt nu al met de Stimpmeter geschat op 14, terwijl de golfbanen in Europa maximaal 12 halen. Bovendien moet Team Colsaerts ook nog uitvlooien op welke plaats ze naar de green toe willen, en daarbij inschatten hoe groot het risico is dat de bal in de rough belandt. De golfbaan heeft immers een zeer bochtig profiel. En de marge is inderdaad klein: maar even het doel missen, en je mag in de rough stappen om de bal opnieuw op de green te krijgen.

“We hebben daarvoor een heel specifieke training gepland”, zegt Borremans. “Nicolas zal oefenen op kleine slagen die perfect op maat van het terrein zijn, samen met zijn raadgever Mark Roe.” Maar er zijn nog meer valkuilen. Zoals fairways die heel smal zijn, amper vijftien meter breed. “De eerste belangrijke keuze is die van de driver. Nicolas heeft er twee. Eentje waarmee je verder raakt, met een bal die goed blijft rollen maar ook met het risico dat je in de rough belandt. En een tweede die meer spin op de bal zet, zodat die sneller stilvalt. Hoe groot het verschil is, kun je zien op www.usopen.com, in de rubriek ‘The Course’. Echt indrukwekkend. Na vijf holes heb je het helemaal begrepen”, lacht Borremans.

Het neemt niet weg dat Colsaerts in de wolken is. Hij neemt voor het eerst deel aan een major in het grootste golfland van de wereld. De beste spelers van het moment zijn misschien wel Europeanen, maar Amerika heeft altijd het beste circuit gehad, de beste terreinen en de grootste financiële armslag. “Nicolas droomt ervan ooit een plaats af te dwingen in het Amerikaanse circuit”, zegt Borremans. “Maar eerst moet hij nu voorbij de cut raken…”

Net voor zijn vertrek naar de States ging Colsaerts nog vlug wat trainen in Engeland, op het parcours van de British Open, de Royal St Georges in de buurt van Dover, waar hij in juli gaat spelen. “Twee vliegen in een klap, want het is een lang en droog terrein. Ik kon ook oefenen met lage slagen met de driver, perfect als voorbereiding op de US Open…”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content