Hoe vraagt u uw eigen domeinnaam aan?

Wie een eigen website wil, heeft in principe ook een zogenaamde domeinnaam nodig: een adres waarop die site terug te vinden is. Wij gingen na hoe u aan een Belgische domeinnaam komt.

Reacties: e-trends@trends.be

Een domeinnaam is een adres waaraan een bepaalde website is ‘gelinkt’. Wie die domeinnaam intikt op zijn internetbrowser, komt dus automatisch op de bewuste site terecht.

Bij onze zoektocht gingen we eerst langs bij enkele diensten waar u een gratis webadres kunt verkrijgen. Yahoo Geocities (geocities.yahoo.com) is er zo eentje. Maar wie gebruikmaakt van zo’n free service, moet er wel advertenties op zijn website bijnemen. Voor een professionele website is zoiets uiteraard uit den boze. En dus gingen we op zoek naar een échte domeinnaam. Zo’n domeinnaam kan een .com-extensie hebben, maar voor wie zijn website een Belgisch karakter wil geven, is er ook .be.

Het bos en de bomen…

De registratie van een .be-domeinnaam moet gebeuren via een agent. Voor een volledige lijst van alle agenten – het zijn er momenteel meer dan 360 – kunt u terecht op de website van DNS (www.dns.be), de overkoepelende instantie die instaat voor een vlot verloop van de domeinnaamregi- stratie. Maar welke is nu de beste agent uit de lijst?

Allereerst speelt de prijs mee. Gemiddeld mag u rekenen op een jaarlijkse kost tussen 40 en 60 euro, maar wij vonden tarieven van 14,52 tot 450 euro terug. Het loont dus echt wel de moeite om te ‘shoppen’ tussen de verschillende agenten – zowel bij een eerste registratie als bij de jaarlijkse verlenging.

Een goede leidraad hiervoor is overigens www.tarieven.be, een website die de prijzen en diensten van de diverse agenten vergelijkt. Nadeel is dat die lijst maar zo’n 150 agenten bevat, en bovendien is opgesteld door één agent. Wie de exacte prijzen wil kennen, doet er dan ook goed aan om steeds de website van de agent te checken. Merk ook op dat sommige agenten hun tarieven exclusief BTW afficheren en dat de betalingswijze al wel eens durft te variëren: sommige laten bijvoorbeeld nog steeds geen on-linebetaling met kredietkaart toe.

Extra garanties

Daarnaast checkt u best of u bij het registreren van een domeinnaam ook effectief de eigenaar ervan wordt. Sommige agenten vragen een domeinnaam immers in eigen naam aan. Gevolg: u bent niet zelf de eigenaar, en in principe kan de agent – bijvoorbeeld wanneer u de registratie na een jaar wilt verlengen – ermee aan de haal gaan. Belangrijk is ook om na te gaan of u zelf zogenaamde name servers kunt opgeven dan wel of u verplicht bent om de name servers van de agent te gebruiken. Een name server ‘vertaalt’ de naam van een website naar de eigenlijke plaats waar die op het net te vinden is, en het is beter om die twee onafhankelijk van elkaar te houden.

Als u kiest voor een agent met een zogenaamd kwaliteitslabel, hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. Zo’n agent heeft immers een gedragscode onderschreven; de volledige tekst ervan vindt u op Domain Ethix (www.domain-ethix.be). We sommen kort de belangrijkste punten op.

De agent is verplicht om:

1. duidelijk aan te geven welke prijs hij aanrekent voor welke dienst;

2. te bewijzen dat hij de nodige technische en operationele kennis heeft;

3. niet in eigen naam de domeinnaam van de klant te registreren;

4. op vraag van de klant de domeinnaam eenvoudig over te dragen naar een andere agent en die naam van zijn name server te verwijderen;

5. de klant vrij de leverancier van de name server te laten kiezen (dus niet noodzakelijk de agent zelf);

6. een duidelijke privacypolitiek te hanteren.

Momenteel zijn er 160 agenten in het bezit van dit kwaliteitslabel. In de lijst op de website van DNS worden ze apart weergegeven. Roel Van Espen

Roel Van Espen

Gemiddeld mag u voor uw domeinnaam rekenen op een jaarlijkse kostprijs tussen 40 en 60 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content