Hoe uw nieuwjaarsbeloften houden? Een kant-en-klaar stappenplan

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Ook uw nieuwjaarsbeloften bijna vergeten? Nog aan het diëten? Staat het roeiapparaat al op zolder? Alweer stiekem aan het roken? Toch niet meer relaxed aan het leven? Nog steeds geen back-up genomen van uw harde schijf?

Er is goed nieuws voor u. Als u nu echt werk wilt maken van uw goede voornemens is er een website naar uw hart. Mygoals.com. Een website over doelstellingen! In de beste der Amerikaanse tradities zijn alle mogelijke doelstellingen daar voor u al voorgeprogrammeerd. U vindt er rubrieken rond voeding, fitness, tijdmanagement, uw huis inrichten, carrière maken. Kortom, rond alles wat een mens echt gelukkig kan maken. Het enige wat u nog moet doen, is er een doelstelling van maken.

Wij demonstreren even de kracht van deze site aan de hand van een didactisch voorbeeld. Veronderstel dat ook u zich geroepen voelt om na een lange en bijzonder succesvolle zakencarrière uw autobiografie te schrijven. Maar u weet niet goed hoe u dit edele doel moet bereiken. Klik dan op ‘personal growth and interests’. Nu krijgt u tientallen rubrieken, van bier brouwen tot hindoeïsme. Wij klikten voor u op ‘writing and publishing’ en binnen die categorie uit nieuwsgierigheid vlug even op ‘writing for magazines and newspapers’. Helaas krijgen we dan allerlei frustrerende suggesties zoals ‘hoe verdien ik 1250 dollar per artikel?’ Voor autobiografie staat er overduidelijk uw grootste probleem: u blijft maar voortdurend uitstellen. Dat is de perfecte invalshoek. Maar we hebben brute pech: we moeten eerst lid worden; er bestaat geen zogenaamd gratis ‘premade goalplan’. We moeten dus uit de lijst kant-en-klare plannen er enkele uitpikken en die aanpassen aan ons specifieke doel.

We kiezen: hoe een filmscenario schrijven en verkopen? Een van de grote problemen is uiteraard ‘ik weet niet hoe ik een filmscenario moet schrijven’. De pasklare oplossing wordt geboden: lees een boek over ‘hoe schrijf ik een filmscenario?’ Dit alternatief klikt dan door naar amazon.com. Handig!

Nu word ik mij bewust van een nog veel groter probleem: ‘Ik heb geen tijd om een filmscenario te schrijven’. De verschillende oplossingen maken diepe indruk: ‘Schrijf een pagina per dag of neem een ghostwriter in dienst’. Voorts kunnen we nog ter inspiratie pasklare goalplans vinden rond ‘hoe bereid ik me voor op een windhoos?’, ‘hoe word ik vegetariër?’ en ‘Create Your Own Islam Goalplan’.

Kortom, bruikbare, pasklare stappenplannen genoeg; we moeten ze alleen wat aanpassen aan onze specifieke nood. En nu, geachte lezer, komt het allerbeste nieuws van dit nog prille jaar. We hebben dit voor u al gedaan.

Hier volgt onze persoonlijke synthese, gebaseerd op meer dan twintig jaar schrijfervaring. Ons nieuwjaarsgeschenk, een tienstappenplan aan alle would-be autobiografen.

1. Weet goed welke soort autobiografie u wilt schrijven. Als u dat niet weet, zult u gelijk wat op papier zetten. Vermijd alleszins autobiografieën waarin u mensen goede raad wilt geven, die belerend overkomen, of waar u mensen stappenplannen meegeeft.

2. Besef dat er zoveel soorten autobiografieën zijn als schrijvers. Ontwikkel een eigen stijl. Blijf uzelf. Of denkt u dat er iemand anders beter geschikt is om uzelf te zijn? Zo ja, schrijf dan in de stijl van een ander.

3. Begin bij de eerste letter. Van een voetreis van honderd kilometer is de eerste stap de moeilijkste.

4. Na de eerste letter (de moeilijkste) komt bijna automatisch de tweede. Na het eerste woord het tweede en na de eerste zin komt de tweede.

5. Maak tijd voor het schrijven. Er zijn autobiografen die wel eens proberen een blanco autobiografie op te sturen, in de hoop dat de uitgever de rest invult, op basis van uw onovertroffen reputatie, maar de meeste uitgevers trappen daar niet in.

6. Als u niet weet hoe een autobiografie geschreven wordt, lees dan enkele honderden autobiografieën. Zoek een boek ‘hoe schrijf ik een autobiografie?’ Volg een lessenreeks ‘boeken die iedereen leest’ (onze cursus is tot 2006 helaas volgeboekt, u kunt zich nu echter al inschrijven voor onze cursus 2007).

7. Stuur uw autobiografie op naar een betere uitgever.

8. Wees niet ontmoedigd als men u afwijst. De allergrootste schrijvers zijn ooit afgewezen. Denk maar aan Harry Potter en mevrouw Rowling. Daarom regel 9.

9. Geef nooit op. Volhouden. Als u telkens opnieuw wordt afgewezen, keer terug naar stap 1. Misschien schrijft u wel de verkeerde soort autobiografie.

10. Als u dit proces lang genoeg volhoudt, kunt u ongetwijfeld een uiterst boeiend boek schrijven: waarom mijn levensverhaal twintig keer werd afgewezen en wat ik eruit geleerd heb.

Aan de hand van dit didactische voorbeeld kunt u nu waarschijnlijk zelf wel uw eigen doelstellingen in een meer realistisch kader plaatsen. En vergeet dé sleutel tot succes niet: weet wat u wilt en geef nooit op. Formuleer duidelijke doelstellingen. En realiseer ze. Onze columns zullen u daarbij ongetwijfeld helpen. Alleen op die manier zal ook voor u 2004 een echt succesvol jaar worden.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content