Hoe u uw wijn kunt verwennen

Dominique Soenens Freelancejournalist

Op zich zou een fles tongstrelende kwaliteitswijn moeten volstaan om de wijnliefhebber in vervoering te brengen. Maar allerlei nuttige en/of exclusieve accessoires kunnen het wijnplezier nog verhogen. Een overzicht.

Le Soin Du Vin, Prosper Matthysstraat 16-18, 1190 Brussel, tel. 02 511 75 18, www.lesoinduvin.be

“Neem een fles wijn uit een rek, breng hem op de juiste temperatuur, ontkurk hem en schenk hem meteen uit.” Zo eenvoudig is het volgens Emile Peynaud, professor oenologie aan de universiteit van Bordeaux, om van een fles wijn te genieten.

Maar niet iedereen volgt die sobere raad op: kieskeurige wijnliefhebbers houden evenzeer van allerlei designaccessoires om hun wijntafel op te fleuren. Zozeer zelfs dat sommige winkels, zoals het Brusselse Le Soin Du Vin, er hun specialisatie van hebben gemaakt.

1. Kurkentrekker

Het meest elementaire gebruiksvoorwerp voor de wijnliefhebber is de kurkentrekker. Zeer efficiënte kurkentrekkers zijn de draaitrekker en de befaamde butler’s friend, die de kurk uit de fles haalt zonder er een gat in te maken. De butler’s friend is ideaal bij geschonden, verkruimelde of moeilijk meekomende kurken.

Kurkentrekkers mogen heel banale gebruiksvoorwerpen lijken, er zijn ook enkele esthetisch zeer aantrekkelijke exemplaren op de markt. Zo bijvoorbeeld de Screwpull LM Platinum, die wordt beschouwd als de Rolls-Royce voor veeleisende wijnliefhebbers (zie blz. 85).

De kurkentrekkers van Chateau Laguiole dan weer worden handgemaakt in de ateliers van de Franse kurkentrekker- en messenfabrikant SCIP en zijn ontworpen door de gereputeerde Franse wijnmeester Guy Vialis. De spiraal van de kurkentrekker is gemaakt van hoogwaardig staal, de handvaten van verschillende soorten hoorn en hout. Hun winkelprijs schommelt tussen 119 en 140 euro.

Ook Forge de Laguiole heeft verschillende aantrekkelijke modellen, met onder meer handvaten in exotisch hout. Stijlvol en modern ogend zijn de Pulltap’s Classic Collection van Pulltex en de Sommelier van Brucart (125 euro).

2. Thermometer

De temperatuur van wijn controleren, kan met thermometers die met een lange naald door de kurk heen prikken of met speciale wijnthermometers die in de hals van een geopende fles of in het glas meten. Ook een digitale temperatuurkaart laat toe om de temperatuur te controleren zonder de fles te openen: ideaal om vroegtijdige blootstelling aan de lucht te vermijden.

3. Decanteerkaraf

Zodra de temperatuur is gecontroleerd, is het mogelijk dat de wijn nog enige tijd moet ademen of worden gedecanteerd. Het nut van decanteren staat ter discussie, maar toch is het gebruik nog steeds populair.

Het overgieten in een karaf gebeurt vaak ook om de wijn mooi(er) te presenteren, maar strikt genomen is het alleen nodig wanneer de wijn bezinksel in de fles heeft of om jonge wijn te ‘luchten’, zodat hij minder hard smaakt. Hoe ouder de wijn, hoe delicater de blootstelling aan lucht en hoe voorzichtiger het decanteren moet gebeuren.

De vorm van de karaf is belangrijk: karaffen met een bolle buik geven de wijn veel ademruimte en zijn geschikt voor jonge, rode wijn. Rijpere rode wijn komt beter tot zijn recht in een karaf met een slanke hals, die de oxidatie tot een minimum beperkt. Er zijn speciale decanteertrechters en -karaffen die de wijn op een bijzondere manier luchten.

Een mooi voorbeeld is de trechter en karaf van mondgeblazen glas van het Belgische Decant’Air. De wijn loopt via de wand van de karaf naar beneden, waardoor de aroma’s helemaal vrijkomen. Andere klassiekers zijn Serego Alighieri, Montalcino en de Magnum van Pulltex.

4. Glas

De keuze van het (juiste) glas krijgt van toegewijde wijnfanaten minstens evenveel aandacht. Het glas beïnvloedt immers op een subtiele manier onze perceptie van de smaak en de geur van de wijn. Zo moet een zware rode wijn goed kunnen ademen in het glas, terwijl witte wijn in een smal, hoog exemplaar moet worden opgediend: de aroma’s bereiken zo rechtstreeks en met volle intensiteit de neus.

Een van de meest gereputeerde fabrikanten is het Oostenrijkse Rieder, dat exclusieve, handgeblazen kristallen glazen en ook artisanale kristallen karaffen en wijnkoelers maakt. Ook Lehmann en Schott Zwiesel genieten een goede reputatie.

5. Aromaset

Wijn wordt niet alleen met de tong, maar ook met de neus geproefd. Om uw reukorgaan te oefenen, bestaan er aromasets.

Een bekend voorbeeld is Le Nez du Vin, ontwikkeld door de Franse wijnexpert Jean Lenoir. Het palet van de in een luxueuze koffer gepresenteerde set varieert van 16 tot 54 essences of geuren. Le Nez du Vin leert u het wijntype, de leeftijd, de belangrijkste componenten en zelfs de grond waarin de druiven gekweekt werden, herkennen. Per geur krijgt u een informatiekaart. De prijs schommelt, afhankelijk van het aantal geuren in de koffer, tussen 49 en 400 euro.

6. Kelder

Een ander aspect waar wijnliefhebbers heel wat zorg aan besteden, is het bewaren van wijn. Een goede wijnkelder moet voldoen aan enkele strikte voorwaarden: het is een gesloten donkere ruimte met ventilatie (geen tocht), met een vochtigheidsgraad van ongeveer 75 % en een constante temperatuur tussen 7 en 21 °C. Vooral de vochtigheidsgraad en een constante temperatuur zijn van primordiaal belang. In de meeste wijnwinkels vindt u een hygrometer en een thermometer om die twee belangrijke parameters in de gaten te houden.

7. Bewaarkast

Wie geen geschikte ruimte heeft om zijn wijn op te slaan, vindt in wijnbewaarkasten of klimaatkasten een uitstekend alternatief. De kasten kunnen 50 tot 500 flessen bewaren en zijn uitgerust met een ventilatiesysteem, zodat vochtigheid en ventilatie optimaal zijn.

Er bestaan twee systemen: bewaarkasten die een constante kelderomgeving hebben om bewaarwijnen te stapelen en wijnijskasten met temperatuurcompartimenten van 6 tot 18 °C voor vlug te serveren wijn. Het grote voordeel is uiteraard dat u alle omstandigheden perfect onder controle kunt houden en dat de wijn zo op een ideale manier wordt bewaard. De prijzen schommelen tussen 800 en 1700 euro.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content