‘HOE MOEILIJKER HET WERK, HOE TEVREDENER DE ADVOCATEN’

Henk Vanhulle werd deze maand de nieuwe managing partner van Linklaters Belgium. Hij reageert op de kritiek van zijn gewezen collega’s Roel Nieuwdorp en Carl Bevernage, die hij respectvol “sympathieke oude krokodillen” noemt.

“Zij verlieten twaalf jaar geleden hun oude vertrouwde stek, toen De Bandt opging in Linklaters, maar de argumenten voor de operatie van toen gaan nog altijd op”, repliceert Vanhulle. “In tegenstelling tot wat ze toen vreesden, handhaafde Linklaters Belgium zich in de internationale, geïntegreerde organisatie en als leidend advocatenkantoor voor complexe, wereldwijde transacties voor Belgische ondernemingen. Geen enkele klant besteedt alle juridische dossiers aan ons uit. We raden dat ook af. Wij willen enkel het moeilijke werk, tenzij de klant het per se anders wil. En onze medewerkers doen zeker geen bandwerk, zoals mijn twee gewezen collega’s beweren. Als ik in mijn tax department de medewerkers zou vragen tien fiscale regularisaties na elkaar te doen, krijg ik klachten. Onze advocaten zijn maar tevreden met complexe dossiers. Hoe moeilijker, hoe tevredener.”

Vanhulle wijst op permanente wijzigingen in het recht. Advocaten die de overstap van Linklaters naar een ander kantoor maken, zullen volgens hem op termijn niet meer mee zijn. “Toch zullen ze jaren later ons kantoor nog vermelden als referentie in hun cv. Ironisch toch? Op een gegeven moment sijpelen bijvoorbeeld nieuwe private-equityconstructies of producten van Londen of Frankfurt door in België. Dan moet Linklaters klaarstaan. Toen Belfius ons bijvoorbeeld een advies over covered bonds, vroeg, waren er in België maar twee kantoren die dat aankonden, omdat Londen dat al had uitgetest.”

Hetzelfde geldt voor de steeds complexere regels die internationale regulatoren formuleren voor banken, energie, telecom en fiscaliteit, bijvoorbeeld. Enkel een internationaal geïntegreerd kantoor kan er volgens Vanhulle snel en adequaat advies in geven, omdat het dat voor meer klanten in verschillende landen moet doen.

Vanhulle: “Als je de jonge juristen op een kantoor wakker kunt houden met dat soort dossiers, blijven ze tevreden keihard werken. Wij leveren zo juridische excellentie. Het is ook geen toeval dat al onze 24 partners door Chambers Legal worden genoemd in de top van hun juridische niche. Geen enkel kantoor doet ons dat na.”

Vanhulle blijft vier jaar managing partner. Zijn doelstelling is zijn kantoor zo te profileren dat het de beste studenten kan aantrekken uit de rechtenfaculteiten. “Nog belangrijker misschien, want moeilijker, is het aantrekken, behouden en laten doorgroeien van vrouwelijke advocaten”, zegt Van Hulle. “Onder onze 24 vennoten tellen we maar twee vrouwen. Daarmee hebben we vandaag toch een wanverhouding.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content