‘Hoe meer faillissementen, hoe beter’

HUGO DRIESSEN EN PAUL WEYERS "De verkopen op de Antwerpse Vrijdagmarkt, dat is toch een regelrechte kermis?" © Kris Van Exel

Troostwijk organiseert online de openbare verkoop van goederen, dikwijls uit faillissementen. Wat vroeger in een bedompt cafeetje werd bedisseld, gebeurt nu in alle openheid op het internet.

Troostwijk Real Estate Sales (TRES) draait volgens de zaakvoerder Hugo Driessen “eindelijk op kruissnelheid”. Dit jaar organiseert TRES vijftig onlineverkopen met een totaalwaarde van 25 miljoen euro, waarvan een derde in Limburg. TRES begon in 2013 in Lummen als de vastgoedpoot van het veilinghuis Troostwijk.

Niet meer zoals in Bokrijk

Driessen, ook een erkend vastgoedmakelaar, mijdt ‘normaal’ vastgoed. Hij realiseert enkel transacties onder druk, die voortspruiten uit discontinuïteit. Die zijn een gevolg van faillissementen, echtscheidingen, onverdeeldheden, uitvoerende beslagen, vrijwillige vereffeningen, verbeurdverklaringen of WCO (een herstructurering met uitstel van betaling van schuld). TRES int een commissie van 3 tot 5 procent per gerealiseerde transactie.

Het biedt onroerend goed op vraag van rechtbanken ook aan via zijn website. Driessen beklemtoont dat TRES zelf geen openbare verkoop doet. Dat is het voorrecht van de notaris, op wie de meeste rechtbanken trouwens liever een beroep doen. Driessen, zelf licentiaat notariaat: “Welke ernstige vastgoedspeler wil afzakken naar een of ander dorpscafé, waar de lokale notaris met een hamertje afklopt op biedingen in aanwezigheid van de dorpsidioten. We gaan in de commercialisatie veel verder dan notarissen. Met een gerichte mail worden de potentiële kopers uit ons bestand van 1,2 miljoen geregistreerde klanten aangeschreven. We stellen een uitgebreid verslag voor de rechtbank op, zodat die perfect weet wie wanneer welk bod heeft gedaan. De caféverkoop hoort thuis in Bokrijk.”

Bart van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat: “TRES kan zijn rol spelen als makelaar bij een verkoop uit de hand, maar de openbare verkoop van onroerend goed moet wettelijk onder toezicht van de notaris staan. Dat gebeurt wel degelijk ook op een moderne manier. Sinds vijf jaar kan de openbare veiling ook online met notaclick.be, en dat onder het waakzame oog van de notaris. Met behulp van een elektronische identiteitskaart en een pincode kunnen kandidaat-kopers inschrijven op een verkoop. Zo is het bod bindend en weet de notaris ook of de potentiële koper, bijvoorbeeld door zijn leeftijd, gerechtigd is een bod te doen. We werken aan een tweede versie voor de iPhone en de iPad. Zo’n 1000 openbare verkopen in België verliepen al elektronisch.”

De Muze

“Het occasionele verzet van notarissen in enkele arrondissementen doet me denken aan dat van de gerechtsdeurwaarders, die het vroeger ook soms moeilijk hadden toen wij ons opwierpen als privaat veilinghuis voor roerende goederen”, zegt gedelegeerd bestuurder Paul Weyers, die 35 jaar geleden Troostwijk uit de grond stampte als de Belgische tak van het huidige Troostwijk Auctions & Valuations, met hoofdzetel in Amsterdam. “In Antwerpen, waar we zwak staan, zijn notarissen nog altijd de belangrijkste spelers in de openbare verkopen. De Vrijdagmarkt, waar roerende goederen openbaar worden verkocht, is toch een regelrechte kermis. Maar er is een mentaliteitsverandering bij de curatoren die de verkoop professioneler en vooral objectiever willen laten verlopen. Dat kan online.”

Ook in Wallonië staat Troostwijk minder sterk. Het opende dit jaar een vestiging in Ciney. Naast de maatschappelijke zetel in Brussel heeft het kantoren in Lummen en de exploitatiezetel in Antwerpen. In Deinze heeft het 17.000 vierkante meter magazijnen voor Troostwijk Agri, dat acht keer per jaar een verkoop van landbouwgoederen en -machines organiseert.

Elke dag bezoeken 50.000 tot 70.000 bezoekers uit heel de wereld de website van Troostwijk. Troostwijk verkoopt in België elk jaar online voor 30 miljoen euro roerende goederen, waarop het een commissie neemt van 17 procent. De koper moet ook btw betalen. Troostwijk NV haalt een omzet van 5,7 miljoen omzet en een nettowinst van 10 procent. Weyers: “Het is een van de meest rendabele bedrijven van de groep.” Bij grote bedragen doet het onderzoek of er gevaar is voor witwassen of valse biedingen.

De in 1930 opgerichte groep met vijftien vestigingen in Europa veilt jaarlijks voor 200 miljoen euro. Dat zijn meestal industriële goederen, maar op de website van het veilinghuis vind je ook het Antwerpse café de Muze. Ook de goederen van Sabena werden door Troostwijk geveild, net zoals de Nederlandse moeder de verkoop van Fokker-materiaal organiseerde. Een lading militair Duits oorlogsmateriaal wilde de Nederlandse groep met Joodse roots niet verkopen.

Geen tijd om te stoppen

Troostwijk België nam in 2008 zijn Limburgse branchegenoot Themis over. Die werd toen geleid door Hugo Driessen. “In 2005 was Troostwijk het eerste Belgische veilinghuis dat op een ernstige wijze internetverkopen deed”, zegt de Limburger. “Vandaag willen de klanten bijna niets anders, want online krijg je veel meer biedingen uit heel de wereld. Onlangs verkocht ik nog een Limburgse wafelfabriek aan een Roemeense groep. Door het eclatante succes van de onlinebiedingen kregen heel wat concurrenten het moeilijk. Met zijn monopolie in Limburg, kon ik met Themis als een sterke partner een mooi akkoord bereiken met Troostwijk. Met mijn ervaring in vastgoed was het logisch dat ik de hoofdverantwoordelijke werd bij TRES.”

Driessen is 62 en Weyers 58. Aan stoppen denken ze niet. “Daar hebben we geen tijd voor”, stelt Driessen. Beiden hebben een winstaandeel in hun bedrijven, maar Troostwijk België is voor 99 procent van Troostwijk Auctions & Valuations. Daarin heeft de familie Dieker twee derde van de aandelen. De rest is sinds september 2015 van de investeringsmaatschappij Hartenlust van de Nederlanders Xeno Grimmelt (ex-Pon) en Jelle Elzinga (ex-Optiver).

Weyers: “Vroeger had ik 25 procent van Troostwijk NV, maar die participatie werd in 2002 verkocht toen de groep zou worden overgenomen door een Amerikaanse partner. Die transactie is uiteindelijk afgesprongen, maar meer dan een aandeel kon ik niet terugkopen. Sinds de participatie van de financiële aandeelhouder, is er een grotere openheid om te praten over dit soort incentives. De onderhandelingen zijn bezig.”

Crisis rendeert

Troostwijk is een contracyclisch bedrijf, dat meer omzet draait in een economische crisis, als veel bedrijven failliet gaan. In 2007 bedroeg de omzet 1,6 miljoen. In 2012, in volle crisis, was die verdubbeld. “Hoe meer faillissementen, hoe beter voor ons”, zegt Weyers. “Toch zijn er in tijden van crisis weinig echt vette vissen, die failliet gaan door bijvoorbeeld een overinvestering. Maar als we enkel op crisissen zouden draaien, zoals vroeger, zouden we nu een terugval moeten kennen. Dat is niet het geval, omdat we nieuwe omzet creëren met onze performante IT.”

In 2002, voor de lancering van de onlineveilingen, hamerde Troostwijk veertig openbare verkopen per jaar af. Vandaag organiseert het er jaarlijks 350. Dankzij de IT-toepassingen kan Troostwijk potentiële kopers contacteren voor een veiling van goederen waar zij ooit belangstelling voor toonden. Ook de stijging van het aantal vrijwillige verkopen vangt het wegvallen van faillissementsdossiers op. Weyers: “Als een onderneming investeert, moet oud materiaal worden verkocht. Vroeger gebeurde dat nooit via ons, uit vrees dat na een openbare verkoop geruchten over een faillissement zouden circuleren. Nu alles online gebeurt, verloopt het veel zakelijker.”

De onlineverkopen bieden trouwens ook fiscale transparantie. Het gebeurde vroeger dat fiscale ambtenaren de opbrengst van een vastgoedtransactie ter discussie stelden. Als die abnormaal laag uitviel, was er een vermoeden van afspraken tussen de koper en de verkoper. Ook werd de minwaarde van een machine niet altijd geaccepteerd, als die werd verkocht omdat ze niet naar behoren werkte. “Vandaag bestaat hierover geen enkele discussie meer”, weet Driessen. “Omdat de transparantie online compleet is. De markt heeft gespeeld en het resultaat is correct.”

Troostwijk is de perfecte thermometer van de economie. “Er zijn minder faillissementen en er is weer optimisme”, aldus Weyers. “Toch merk ik dat de betalingstermijnen zo lang mogelijk worden gerekt.” Ook TRES voelt dat het wat beter gaat. “Vastgoed kent vandaag gekke tijden”, signaleert Driessen. “Er is gewoon te veel geld in de markt. Onlangs kreeg ik een miljoenenbod van een buitenlandse koper, die niet eens de moeite deed om het pand te bekijken. Een blinde aankoop van een enorm vastgoedproject, dat had ik nog niet meegemaakt. Vandaag gebeurt het legio. Vastgoed dreigt door de lage rente een zeepbel te worden.”

Hans Brockmans, fotografie Kris Van Exel

“Online is de transparantie compleet. De markt speelt en het resultaat is correct”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content