HOE KUNT U MEEDOEN MET PHARE, ISPA EN SAPARD?

1. Raadpleeg twee websites. De eerste is die van EuropeAid (www.europa.eu.int/comM/EUROPEAID/CGI/FRAME12.PL), waarop aanbestedingen staan voor landen buiten de Europese Unie. De tweede vermeldt de aanbestedingen binnen de huidige lidstaten van de Europese Unie (ted.publications.eu.int/static/home/en/homepage. ini).

2. Ga eens kijken in het land waar u aan de slag wilt en praat daar met de vertegenwoordigers van de Europese Commissie. Zij hebben vaak een lijst met bedrijven die mogelijk een consortium willen vormen. Op de website van EuropeAid zijn ook namen van bedrijven te vinden die eerder meededen. Een consortium maakt meer kans dan een individueel bedrijf.

3. Zoek een sterke en betrouwbare lokale partner. Kennisoverdracht is namelijk een belangrijk doel van Phare, Ispa en Sapard. Zo haalt u meteen ook kennis in huis van de taal, de lokale wetgeving en bureaucratische procedures.

4. Werk samen met een bedrijf dat al ervaring heeft met de Europese programma’s. Dat scheelt veel tijd en moeite en verhoogt de slaagkans (gemiddeld 25 %). Het is ook mogelijk om een externe consultant in te schakelen voor hulp.

5. Er ligt een wachttijd van zes maanden tot een jaar tussen het moment van inschrijving en de effectieve start van het project. Vooral het schrijven van de offerte is tijdrovend. Let op de details: soms kan het ontbreken van een paginanummer of paraaf alles verpesten.

6. De kans is klein dat u het vervolg mag uitvoeren op uw project. Het is onwaarschijnlijk dat dezelfde partners een tweede keer hetzelfde project mogen uitvoeren.

7. Als u de aanbesteding gebruikt als marketinginstrument, moet u dat niet te duidelijk laten merken.

8. Zorg ervoor dat u zo vroeg mogelijk weet welke projecten en aanbestedingen in de planning zitten. Voordat aanbestedingen op de bovenstaande websites verschijnen, zijn ze meestal al bekend bij de delegaties van de Commissie of lokale overheden. Neem anders een kijkje ter plaatse of pols lokale informanten.

9. Bel eens met Export Vlaanderen, de Brusselse Dienst voor Export of Awex. Deze organisaties weten ook meer over Belgische subsidies voor Oost-Europa en Europese subsidies voor andere landen.

10. De Belgische permanente vertegenwoordiging bij de EU kan u eveneens informeren of doorverwijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content