Hoe een beursvennootschap het rekeningenbeheer vereenvoudigt

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Beursvennootschap Capital@Work wil haar werkwijze resoluut vereenvoudigen. De rekeningen worden gecentraliseerd.

De financiële wereld is dol op informatica, maar heeft altijd al problemen gehad om informatie te centraliseren. Vandaag zijn er maar weinig banken die met één enkele muisklik de volledige lijst kunnen oproepen van alle producten die een cliënt bij hen heeft. Capital@Work denkt echter de oplossing te hebben gevonden. De vijftien jaar oude beurs- vennootschap heeft zich gespecialiseerd in fondsenbeheer. De groep is gevestigd in Luxemburg en heeft ook kantoren in België, Nederland, Spanje en Zwitserland.

Noodzaak: blijven aanpassen

“Een nieuw kantoor openen in een nieuw land is altijd een probleem”, zucht IT-manager Pascal Devulder. “Het duurt al gauw een jaar, want je moet telkens aangepaste informaticatoepassingen installeren.” De toepas- singen moeten voldoen aan de lokale regelgeving.

Dat betekent ook dat de beurskoersen in elk land en in elke toepassing afzonderlijk bijgewerkt moeten worden. De gegevens worden manueel gelijkgeschakeld. Capital@Work kiest daarom voor de installatie van een gecentraliseerd systeem van Dynamic Vectors. Al sinds de jaren tachtig biedt die Brusselse KMO Action aan, een beheersprogramma voor beursvennootschappen, dat nog altijd op grote schaal gebruikt wordt (ook al draait de software onder DOS). Capital@Work baseert zijn nieuwe infra- structuur op diens opvolger, Actor.

De programmering: ook voor leken

Het nieuwe programma wordt gebruikt met Globo, dat de toepassing Actor beheert. Met de softwaretoolbox GDK kan je Actor aanpassen aan de specifieke regels van elk land of functies toevoegen. Capital@Work kan die taak zelf voor zijn rekening nemen of uitbesteden aan zijn leverancier. Vult Didier Vergote, oprichter van Dynamic Vectors, aan: “Het ontwikkelingsprogramma is bestemd voor niet-programmeurd.”

De installatie start in het eerste kwartaal van 2005 en zal ruim twee jaar duren. Als de aanpassingswerken rond zijn, zullen alle rekeningen en fondsen centraal beheerd kunnen worden, in overeenstemming met de vertrouwelijkheidsregels en de lokale wetgeving. Capital@Work onderhandelt nog met de Commissie voor het Bank- en Financiewezen om het systeem goed te keuren. Daarna duurt een kantoor openen nog amper een paar weken.

Robert van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content