Hoe Belgische groeibedrijven buitenlandse investeerders verleiden

Met de hulp van 150.000 euro sponsorgeld van onder meer Gimv brengt Barend Van den Brande, topman van Big Bang Ventures en zoon van gewezen Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CD&V), alles in gereedheid om tegen 31 mei 2006 de Tech Tour voor het eerst naar Vlaanderen te halen. De Tech Tour, een franchise van de European Tech Tour Association (ETTA), is een evenement dat innove- rende bedrijven samenbrengt met grote buitenlandse investeerders en multinationals. De happening is veel selectiever dan de First Tuesday-contactevenementen, waarvan de spirit tegenwoordig onder de naam Second Chance Tuesday in Londen herleeft.

Het Vlaamse luik kadert in een Beneluxdriedaagse, die op 30 mei start met een gala-avond in Amsterdam. De Benelux Tech Tour doet dan Rotterdam en Eindhoven aan en stopt op 31 mei ‘s avonds voor een greet & meet met zo’n 250 genodigden in Technopolis in Mechelen. Op 1 juni zijn er stops in Gent en Brussel en bij Imec in Leuven. Barend Van den Brande: “We stellen 25 bedrijven voor aan een select clubje van zo’n zestig buitenlandse investeringsprofessionals ( nvdr – die elk 2500 euro betalen voor het privilege). Doel is om ongeveer een derde seed stage-bedrijven te selecteren, een derde bedrijven in de fase van de internationalisering en een derde bedrijven die al volop in expansie zijn, maar nog niet zo bekend in het buitenland.” Doelgroep zijn technologiebedrijven buiten de farmasector, voornamelijk in elektronica, informatica, telecom en nieuwe materialen. De selectieprocedure loopt nog tot 30 april. Vijftien juryleden verzorgen de selectie, met aan Belgische kant Steven Coppens (Gimv), de in Londen gebaseerde Fred Destin (Atlas Venture), Ludo Deferm (Imec), Katrin Geyskens (Quest Management) en Marc Wachsmuth (Capital-E Partners). Aan Nederlandse kant valt onder meer de naam van Favonius Venturesbaas Roel Pieper op (ex-Compaq, ex-Philips, ex-L&H).

Net als First Tuesday, werd ETTA in 1998 opgericht. De stichters van First Tuesday werden in 2000 multimiljonair, toen Israëlische beleggers 53 miljoen euro boden voor de organisatie. ETTA-oprichter Sven Lingjaerde (ex-Vision Capital) runt zijn vereniging echter als een vzw, ook na de 21ste happening. Ook de afzonderlijke afdelingen, zoals de Benelux Tech Tour, zijn vzw’s. Gimv hoopt met zijn sponsoring van de Benelux Tech Tour zich sterker te profileren als durfkapitaalfonds, ook voor Amerikaanse partners.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content