Telindus - Adres: Geldenaaksebaan 335 in Heverlee - Bouwheer: Telindus - Architectuur: Jo Crepain Architect, Dirk Engelen - Medewerking: Bart Coenen, Leen Luyten, Veerle Duyck, Sigelinde Desiere - Stabiliteit: Bureau d'études Greisch - Bouw: Cosimco - Houben
...

Telindus - Adres: Geldenaaksebaan 335 in Heverlee - Bouwheer: Telindus - Architectuur: Jo Crepain Architect, Dirk Engelen - Medewerking: Bart Coenen, Leen Luyten, Veerle Duyck, Sigelinde Desiere - Stabiliteit: Bureau d'études Greisch - Bouw: Cosimco - HoubenDrie bouwwerken. Drie gebouwen naast elkaar die in opeenvolgende fases, in verschillende stijlen, vaak met een beperkt budget en in weinig tijd werden gerealiseerd. Ze symboliseren de hele geschiedenis van een onderneming. Het in 1969 opgerichte Telindus is op ongeveer dertig jaar tijd uitgegroeid tot een van de parels van de Belgische hightechsector. Begin 2000 waren de gebouwen van Telindus weer te klein geworden. Gelukkig was er op de site in Heverlee nog een perceel van 20.000 m2. Het management greep de kans en liet een complex bouwen dat veel beter aansluit bij het imago van de onderneming. De kerngedachte bestond uit het creëren van een sokkel. Deze perfect rechthoekige doos ligt tegen een van de bestaande gebouwen en zorgt voor de continuïteit. Bovendien geeft deze geprefabriceerde betonnen sokkel het geheel een nieuwe uitstraling. Binnenin is er een overlapping van verschillende volumes. Drie glazen volumes liggen dwars op de lengteas. Ze zijn twee verdiepingen hoog en steken boven de sokkel uit. Deze parallelle opbouw creëert een bijzonder geritmeerd perspectief. De sokkel geeft in een eerste volume uit op de inkomhal. Op de tweede en derde verdieping liggen de kantoren, in deze glazen volumes. Langs de zuidkant: het management en de directie. Langs de noordkant: kantoren in landschapsopstelling. De bezoekersruimtes bevinden zich op de eerste verdieping. In de drie blokken konden vier bijzonder goed aangelegde patio's (met bomen, banken, tafels) worden gecreëerd. Errond liggen twee restaurants en een ontspanningsruimte. Het hele complex is zowat 35.000 m2 groot, goed voor 20.000 m2 kantoorruimte en 540 parkeerplaatsen. Het daglicht valt volop binnen in de 15 meter brede en 40 meter lange kantoorruimtes. De inrichting beantwoordt in alle opzichten aan het new office-concept: werkposten en persoonlijke rolkastjes, vergader- en concentratieruimtes, groepering van fotokopieertoestellen en faxen op één plaats. En de formule werkt! De werknemers zitten vaak in de informele communicatieruimtes die op elke verdieping of in de buurt van het restaurant zijn voorzien. Jo Crepain noemt deze realisatie gewoonlijk 'hightech in een boomgaard'. Waarom? De betonnen gevel van de sokkel zal met wilde wingerd bedekt worden. En het landschap wordt binnenkort verfraaid met fruitbomen. Véronique Pirson