Hier shoppen de Belgische vastgoedprofessionals

De Belgische vastgoedbeurs Realty kan rekenen op een schare trouwe exposanten en een groeiend aantal bezoekers. Maar de internationale uitstraling van het Brusselse event blijft beperkt.

Van 19 tot 21 mei verzamelen de vastgoedprofessionals op de site van Tour & Taxis in Brussel. Al voor de zevende keer vindt dan Realty plaats. Ondanks de trouwe aanwezigheid van een 125-tal exposanten — sommigen zijn er al vanaf het begin bij — en de meer dan 6000 bezoekers, is het vastgoedevenement nog op zoek naar groei en een tweede adem.

Het economische klimaat heeft niet echt meegezeten voor de Realty-organisator Artexis. De activiteit op de historisch meest rendabele vastgoedmarkten — kantoren en winkels — staat al verschillende jaren op een laag pitje in afwachting van betere tijden. “Toch zijn de investeerders nog altijd goed aanwezig in alle vastgoedsegmenten”, zegt Jean-Louis Appelmans, de CEO van Leasinvest Real Estate (lees ook blz. 70).

Geen imitatie

Maar de professionals van het vastgoed richten zich in de eerste plaats op hun eigen binnenlandse markt en op de internationale grootsteden met de grootste aantrek. Ze tekenen dan ook vooral present op de onvermijdelijke beurzen in Parijs, Londen, München en de opkomende landen. Voor een lokale operator die actief is op een markt die nauwelijks de eigen grenzen overschrijdt, is het dan ook moeilijk om te wedijveren met internationale organisaties die op alle continenten verankerd zijn en over indrukwekkende adresboekjes en financiële middelen beschikken.

“Het is niet onze ambitie dat soort beurzen met internationale faam te imiteren”, legt salondirectrice Helen Mortier uit. “Maar we willen wel openstaan voor de wereld buiten de Belgische markt. We hebben al gerichte en duurzame contacten met belangrijke spelers in Frankrijk en Luxemburg, zoals LCO1, Inowai en OFIM Immo. Voorlopig is de beschikbare ruimte voor de beurs nog beperkt. Volgend jaar gaan we het grondplan grondig herzien en uitbreiden van twee naar drie hallen. De beter ingerichte hal 1 zal dan nieuwe mogelijkheden bieden”, zegt Mortier.

Zenuwcentrum

Het is de bedoeling vanaf de editie in 2016 een grote, zeven meter brede binnenboulevard aan te leggen, die de drie hangars met elkaar verbindt en die in aangepaste ontmoetingszones voorziet. “De grote publieke en privéspelers zullen in het zenuwcentrum van het salon worden ondergebracht. We zijn al in vergevorderde onderhandelingen met hen sinds de jongste Mipim-beurs (de internationale vastgoedbeurs in Cannes, nvdr). Hetzelfde geldt voor de internationale investeerders, die we actief benaderen met een gepersonaliseerd aanbod”, zegt Helen Mortier.

In afwachting van de nieuwigheden van 2016 loont het voor de lokale actoren de Brusselse vastgoedetalage toch minstens een dag aan te doen. “Ik was vooraf wat sceptisch omdat de datum dicht bij die van de Mipim-vastgoedbeurs ligt”, zegt Renaud Bentégeat, gedelegeerd bestuurder van het projectontwikkelings- en bouwbedrijf CFE (zie Een Franse topper in Brussel). “Maar het is goed meegevallen. We hebben er heel wat contacten en een goed gevulde agenda aan overgehouden, om van de vele recepties maar te zwijgen.”

De vastgoedprojecten die dit jaar worden voorgesteld zijn in meerderheid gemengd of residentieel, al komen toch alle marktsegmenten aan bod. De exposanten komen — behalve de woningbouwers Thomas & Piron en T. Palm — vooral uit Vlaanderen en Brussel.

Geen grote internationale makelaars

Een minpunt is dat grote internationale makelaars zoals JLL, DTZ en Cushman & Wakefield schitteren door afwezigheid. Enkel CBRE lijkt volop te willen profiteren van het evenement. Het organiseert een seminar rond investeringen. CEO Gaétan Clermont was er al van de eerste editie bij. “In de eerste plaats omdat de initiatiefnemer Eric Evrard een goede vriend is”, zegt hij. “Maar dat niet alleen: we spenderen aan dit evenement een belangrijk deel van ons jaarlijks communicatiebudget en de return on investment is interessant, onder meer dankzij de toenemende aanwezigheid van onze buitenlandse klanten-investeerders die komen netwerken tijdens ons seminar.”

Dat internationale seminar is intussen uitgegroeid tot een van de trekpleisters van het salon. De derde editie brengt een 400-tal professionals op uitnodiging bij elkaar. Het NEO-project en de plannen voor het nabijgelegen nieuwe nationale voetbalstadion zullen er door hun respectieve initiatiefnemers in de schijnwerpers geplaatst worden. Onder de nieuwigheden voor 2015 stellen CBRE en Artexis ook het European Retail Park voor, een ruimte die is voorbehouden aan een vijftiental ontwikkelaars van nieuwe internationale retailparken, die er zowat 300 verantwoordelijken van internationale ketens kunnen ontmoeten.

Philippe Coulée

“Het is niet onze ambitie beurzen met internationale faam te imiteren, maar we willen wel openstaan voor de wereld buiten de Belgische markt” – Helen Mortier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content