Hexagoon troef

Het internationaal toerisme stelt het wel. Crisis of niet in Azië, wij blijven meer en meer reizen.

De World Tourism Organisation ( WTO) bevestigde eerdere cijfers over de wereldwijde groei van de reissector. In de gegevens van de organisatie zijn zowel zakenreizigers als vakantiegangers verwerkt. En het gaat enkel om buitenlandse reizen van meer dan een dag.

Alles bij elkaar telde de World Tourism Organisation voor 1998 afgerond 625 miljoen reizigers. Die waren – zonder de vliegtuigtickets – goed voor een omzet van 15.584 miljard frank. De twee cijfers staan voor een groei van respectievelijk 2,4 en 2%. Ook in 1997 nam het aantal reizigers met 2,4% toe en het jaar voordien was dat 5,5%. De snelste groei uit de jaren negentig bedroeg overigens 8,5% (1992).

Deze blijvende stijging is vooral opmerkelijk, omdat 1998 het jaar was van de crisis in het zuidoosten van Azië. In die regio krijgen echter slechts enkele landen rake klappen: Indonesië, Japan en Korea bijvoorbeeld, maar ook Singapore dat het aantal buitenlandse bezoekers met liefst 15% zag dalen. Andere bestemmingen uit de regio blijven rustig groeien. Een voorbeeld daarvan is Thailand(+ 7%). De crisis lijkt bovendien vooral het segment zakenreizen te hebben getroffen. Hotelketens en touroperators uit Zuidoost-Azië zetten vorig jaar alles op alles om de leegloop op te vangen met zeer aantrekkelijke aanbiedingen voor vakantiegangers. Toch zit het niet goed in deze hoek van de wereld, want samen moesten de landen hier voor 1998 meer dan 100 miljard frank inleveren aan reisinkomsten.

De voormalige Oostbloklanden zagen hun klantenbestand ook afkalven. Hongarije moest het met 15% minder buitenlanders stellen, wat in dat land voor serieuze budgettaire problemen zorgt. Binnen West-Europa zorgden evenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal (Frankrijk) en de Expo 98 (Portugal) voor een grote toeloop. Frankrijk zorgt met ruim 70 miljoen bezoekers voor een waar exploot, want méér dan één reiziger op tien trekt volgens de WTO-statistieken naar onze zuiderburen. Even opvallend is dat Spanje aan een comeback bezig lijkt, want zonder grote evenementen trokken er 10% méér mensen naar het schiereiland.

Voor ons eigen Belgié: veel goed nieuws. In 1998 kregen wij ruim 6 miljoen bezoekers over de vloer wat een groei inhoudt van 1,9% in vergelijking met 1997. Dat is vergeleken met Nederland zelfs een schitterende prestatie. Onze noorderburen moesten immers 7,6% inleveren. Gevolg van deze spectaculaire terugval: de twee landen zijn wat betreft bezoekersaantal voor het eerst aan elkaar gewaagd. Nederland telt nog amper 18.000 buitenlandse bezoekers méér dan België.

Mark Vrijens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content