Het Woods-effect

John Baete

De golfwereld is nog altijd niet helemaal bekomen van de recente US Open. Het toptoernooi werd verrassend met één slag verschil gewonnen door Webb Simpson. De Amerikaan, nog maar pas 26, was vorig jaar tweede op de money list van de Amerikaanse Tour, maar dat hij nu al zijn eerste major zou winnen, had niemand verwacht. Tot zijn overwinning op het terrein van Olympic had hij nooit beter gedaan dan veertiende in een major en zijn eerste overwinning op Amerikaanse bodem haalde hij pas tien maanden geleden binnen. Simpson is geen uniek geval. Sinds Tiger Woods wegdeemstert, gaat de overwinning in grote toernooien meestal naar alweer een andere speler. Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig een toptoernooi kan winnen. In de jongste vijftien majors ging de overwinning telkens naar iemand anders en in de recentste negen gevallen was het telkens iemand die nog nooit een major had gewonnen. Voorts valt op dat zes van die negen spelers nog geen 30 zijn. De golfsport is aan het veranderen. Rest de vraag of dit wijst op een verhoogd niveau of, omgekeerd, een nivellering naar beneden. Simpson gaat voor het eerste. “Dat is het Woods-effect. Hij gaf veel spelers de overtuiging dat het best mogelijk is om al op jonge leeftijd een toptoernooi te winnen.”

Vandaag domineert Tiger Woods niet meer. Hij kan zijn niveau van vroeger niet meer halen en bovendien is de concurrentie nu veel groter. Toch hoorde hij bij de favorieten van de US Open omdat hij twee weken eerder zijn 73ste toernooi had gewonnen. Op de Olympic speelde hij de eerste twee dagen uitstekend (na 36 holes had hij zes slagen voorsprong op Simpson) en leek hij op koers voor de zege. Maar de laatste dag liet zijn putting hem in de steek en was hij niet precies genoeg vanaf de tees. Na zes holes in die laatste ronde stond hij zes onder de par.

Niet alleen Woods heeft last van de sterkere concurrentie. De Zuid-Afrikaan Ernie Els werd negende op de US Open en zei tevreden te zijn dat hij nog op dit niveau kan meedraaien. Maar de man die drie majors won (de laatste was de British Open tien jaar geleden) is pas 39ste speler van de wereld, achter onze landgenoot Nicolas Colsaerts. Er waren nooit meer goede golfers dan vandaag. De kans dat een van hen een begenadigd weekend beleeft, is uiteraard ook groter. Of hoe de mogelijke winnaars van een toptoernooi vroeger op een hand te tellen waren en het nu een soort loterij is geworden. Goed nieuws trouwens voor de spelers die op 19 juli op de Royal Lytham voor winst gaan op de Britse Open. Webb Simpson wil thuis zijn voor de geboorte van zijn tweede kind en speelt dus niet mee. “Ik ben nog maar 26 jaar. Tijd zat om de British te spelen…”

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content