Het water stroomt altijd naar de zee

Langs de Franse kust geven de topprijzen voor vastgoed geen krimp. In de steden en in het hinterland is het transactievolume nauwelijks gedaald.

Op drie uur sporen van Parijs doemen de vestingmuren van Saint-Malo op. Wie daar intra muros in vastgoed wil investeren, betaalt gemiddeld 2500 euro per vierkante meter, met zicht op zee is dat al gauw 6500 euro. In een gebouw uit de jaren vijftig in de schaduw van de stadsmuren heeft Didier Venderlin, de directeur van IMCO Immobilier, een op te knappen driekamerwoning verkocht voor 175.000 euro (2190 euro per vierkante meter). De verkoper had 220.000 euro gevraagd.

Aan de andere kant van de monding van de Rance, in de elegante kustplaats Dinard, verkoopt Pierre-Yves Chevalier van het agentschap Maison-Rouge stadswoningen met drie slaapkamers tegen een gemiddelde prijs van 300.000 euro. “Voor een villa in Dinard is de bodemprijs 600.000 euro, een bovengrens is er niet.” Appartementen met zicht op zee kosten tussen 5000 en 9000 euro per vierkante meter, in de stad zelf is dat 3500 euro.

“In Granville schommelen de appartementen tussen 1700 euro per vierkante meter voor gerenoveerde panden en 4000 euro voor luxeflats”, analyseert Patrick Royer, de directeur van Century 21 Royer Immo. In vier dagen tijd verkocht hij een gerenoveerd huis van 120 vierkante meter in Saint-Pair-sur-Mer voor 295.000 euro. “Donville-les-Bains gaat in waarde stijgen door het nieuwe centrum voor thalassotherapie dat er wordt gebouwd”, zegt hij.

Concentratie aan geld

In Deauville gaat het er heel anders toe. “Hier bevindt zich drie dagen per week een enorme concentratie aan geld, meer nog dan in Saint-Tropez”, bevestigt Viviane Caillibot van het agentschap Saratoga. Zo werd een beschermde kasteelhoeve op een perceel van 14 hectare, met een verwarmd zwembad, een gastenverblijf en waterpartijen, verkocht voor 1,67 miljoen euro.

Beleggers kunnen mogelijk een koopje doen in de Rue de l’Avenir, naast de paardenrenbaan. “Dat was de slechtste straat van Deauville, maar het gebied gaat aan waarde winnen.” Op het schiereiland Touque moet de projectontwikkelaar Faubourg Immobilier 170 luxeappartementen leveren tegen een gemiddelde prijs van 7500 euro per vierkante meter. Van de 36 appartementen die in 2013 worden opgeleverd, zijn er al 23 op de markt.

Veelbelovende micromarkt

“Le Touquet is een veelbelovende micromarkt en het transactievolume is er niet gedaald”, stelt Pierre Vankeirsbilck van het agentschap Côte d’Opale. Hij verkocht een huis van 90 vierkante meter met vier slaapkamers, een terras en een garage, gelegen achter het postkantoor, voor 550.000 euro. “De wijk Quentovic gaat zich voort ontwikkelen, want het gemeentebestuur verkoopt een groot terrein in de buurt van de Place du Quentovic aan een projectontwikkelaar”, aldus Vankeirsbilck.

“In de duinen langs de noordkust, in de buurt van Berck, kost een maisonnette van 50 vierkante meter met een hellend dak op 800 meter van het strand tussen 150.000 en 180.000 euro”, bevestigt Francine Mechin van het agentschap Merlimont. In die gemeente ging, op 200 meter van het strand, een gezinswoning van 170 vierkante meter met vijf slaapkamers, een tuin en een terras van de hand voor 200.000 euro. In Wimereux worden de huisjes met erkers die dateren van de jaren twintig, erg op prijs gesteld door het Belgische cliënteel. Florence Brément van het plaatselijke vastgoedagentschap heeft onlangs in het centrum een huis met tuin en drie slaapkamers verkocht voor 330.000 euro.

Buitenkans in Binic

“In Binic, in de buurt van Saint-Brieuc, betaal je 150.000 euro voor een huis met drie slaapkamers, gelegen in een landelijke omgeving op enkele kilometers van de zee. Aan zee schommelen de prijzen tussen 250.000 en 500.000 euro. Een villa met zicht op zee gaat niet weg onder 1 miljoen euro”, bevestigt Gilles Lhuaire van het agentschap J2C Immobilier. “De prijzen zijn hier met 10 procent gedaald, maar dat zou 20 procent moeten zijn om de markt weer te doen opstarten”, schat hij.

In volle centrum van Saint-Quay-Portrieux, op vijftig meter van het strand in een residentiële wijk, heeft een van zijn klanten 340.000 euro besteed aan een volledig onderkelderd huis met zes kamers en een beperkt zicht op de zee. In Perros-Guirec heeft Roselyne Bothorel van het agentschap Demeures de Charme in de buurt van Trégor, op 15 kilometer van de zee, zopas een molen met acht kamers op een terrein van 4 hectare verkocht voor 480.000 euro.

ELSA SABADO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content