Het vleugje waanzin van Marcel Siem

De 34-jarige Duitser Marcel Siem won zondag in Sjanghai de BMW Masters. Een mooie prijs voor een van de merkwaardigste spelers in het circuit. Anders dan de meeste Duitse topspelers, die meestal heel gedisciplineerd en gereserveerd zijn, gedraagt Siem zich als een fantast. Om niet te zeggen dat hij het soms behoorlijk bont maakt. Zijn Latijnse aard bezorgde hem onder de collega’s de bijnaam Marcelo, temeer omdat hij na de wedstrijd steevast het gezelschap opzoekt van zijn collega’s uit de zuidelijke landen.

Toen hij in 2002 debuteerde in de Europese Tour, sleepte Marcel Siem de reputatie van fuifnummer mee. Zijn prestaties bevestigden dat alleen maar, want hij speelde heel onregelmatig. In 2004 won hij nog wel het Dunhills Championship, maar daarna ging het bergaf en verloor hij in 2007 zelfs zijn kaart voor de Europese Tour.

Voor de man uit het Duitse Ratingen was dat een signaal om aan zijn carrière te beginnen werken. Langzaam maar zeker, met talent en met wilskracht, kroop hij uit de dip, om in 2012 de Franse Open te winnen, en een jaar later de Trofee Hassan II. Dit jaar zette hij ondanks een knieoperatie een uitstekend seizoen neer. De kroon op het werk kwam in Sjanghai, waar hij het in de play-off haalde van de Fransman Alexander Levy en de Engelsman Ross Fisher. En hoe. Dankzij een verbluffende chip mocht hij de grootste prijzenpot van zijn carrière mee naar huis nemen: 1.166.600 euro.

Marcel Siem wordt weleens vergeleken met onze landgenoot Nicolas Colsaerts, met wie hij goed bevriend is. Ze stapten in hetzelfde jaar over naar de professionals en hebben dezelfde mentaliteit: epicuristisch, eerlijk en genereus. “Marcel is een kleurrijk man, een levensgenieter die graag mensen om zich heen heeft”, zegt Vincent Borremans, de manager van Colsaerts. “Hij heeft kwaliteiten die zeer zeldzaam zijn in de jungle van de professionele golfsport.”

Op de golfbaan speelt Siem altijd heel aanvallend, met veel risico’s en zo snel mogelijk naar de vlag, erop of erover. Hij vreest wind, regen noch tegenstander. In Sjanghai werd hij beloond voor zijn inzet en lef. Maar zijn overwinning loodste hem ook en vooral naar de vierde plaats in de Race to Dubai, achter toppers als Rory McIlroy, Jamie Donaldson en Sergio Garcia. Volgens waarnemers heeft hij het potentieel om nog hoger te mikken.

Siem wordt gecoacht door Günter Kessler, ook de trainer van Martin Kaymer, en werkte de voorbije maanden aan zijn putting met de Engelse specialist Mark Roe, met duidelijk resultaat. Als Siem de lijn doortrekt, is de kans groot dat hij in 2016 deelneemt aan de Ryder Cup.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content