Het verloren decennium

MOSHIN MEMON "De werkloosheid in meerdere Oost-Europese landen is historisch laag." © GF

Weinig fondsen die beleggen in opkomend Europa zijn er de voorbije tien jaar in geslaagd uit het rood te blijven. De beheerders zien licht aan het einde van de tunnel.

Fondsen die beleggen in opkomend Europa zijn niet meer zo populair als twintig jaar geleden. Toen werd die landen een spectaculaire toekomst voorspeld, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Grote vermogensbeheerders zoals Schroders, Templeton en BlackRock hebben nog altijd producten die focussen op die regio, maar de meeste hebben een bescheiden omvang.

Dat de interesse voor die fondsen tegenvalt, heeft meerdere oorzaken. De beste tien haalden over de voorbije vijf jaar slechts een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,3 procent – ondanks de sterke stijging sinds begin 2015. Over tien jaar bekeken zitten bijna alle fondsen in het rood. Voor de beleggers was het een verloren decennium. De fondsen hebben ook heel onregelmatig gepresteerd, afhankelijk van hun blootstelling aan afzonderlijke landen. De Russische markt is de voorbije jaren ingestort, waarna die zich spectaculair heeft hersteld. Dat heeft bij sommige fondsen veel volatiliteit veroorzaakt.

Russische markt

Bij Franklin Templeton gaf Mark Mobius het beheer van het fonds Templeton Eastern Europe onlangs door aan Grzegorz Konieczny, die is gevestigd in Roemenië. “Opkomend Europa is groot en gediversifieerd. Er is een variëteit aan beleggingskansen. We moeten zeer selectief zijn met de bedrijven en de landen.” Terwijl de WIG20-index van de Poolse beurs met ongeveer 25 procent is gestegen, kan de Russische markt alleen rode cijfers voorleggen.

Alleen het fonds Schroders ISF Emerging Europe heeft een vijfsterrenrating bij Morningstar. Zijn beheerder, Moshin Memon, is van mening dat de omstandigheden gunstig blijven. Volgens Chris Colunga, een van de beheerders van het fonds BlackRock Emerging Europe, hebben de lage olieprijzen en de moeilijke relaties met de Verenigde Staten gewogen op de vooruitzichten van de Russische markt. “Het land heeft zich daaraan aangepast. De centrale bank beschikt over speelruimte om de rente te verlagen. Tegelijk is de winstgroei aan het versnellen. Wij denken dat het moment rijp is om onze beleggingen in Rusland te verhogen.”

Moshin Memon heeft een voorkeur voor bedrijven met een deugdelijk bestuur, zoals Sberbank. “Die bank profiteert van de renteverhogingen van de afgelopen jaren.” Hij belegt daarnaast in bedrijven die voordeel trekken van de stijging van de consumptie-uitgaven.

Grote markten

Ook Turkije biedt interessante mogelijkheden, al blijft voorzichtigheid geboden vanwege de politieke turbulentie. De regering heeft haar uitgaven sterk verhoogd om de economie te ondersteunen. Dat gaat wel ten koste van de versnelling van de inflatie en de stijging van de rente. Turkse aandelen hebben een zware correctie achter de rug en zijn zeer goedkoop. Daardoor is het land aantrekkelijk voor fondsbeheerders. Moshin Memon staat vooral gunstig tegenover exportbedrijven, want die profiteren volop van de zwakte van de Turkse lira. “Bovendien blijft de Turkse markt zeer liquide met lage waarderingen en een sterk groeiende bevolking. Dat blijft op lange termijn een troef voor de economische groei van het land.”

Het verloren decennium

De prestaties van Polen tijdens het afgelopen jaar hebben specialisten verrast. Grzegorz Konieczny: “Het land staat voor budgettaire uitdagingen. De populistische regering is van plan de pensioenfondsen te privatiseren. Die zijn de belangrijkste bezitters van Poolse aandelen.”

Kleine markten

Ook Griekenland maakt deel uit van opkomend Europa. De vooruitzichten van het land zijn gestabiliseerd. Moshin Memon stelt dat hij altijd heeft belegd in Griekse aandelen, en dat hij zijn positie in de nabije toekomst mogelijk nog versterkt. “De rechtstreekse investeringen uit het buitenland zijn de afgelopen maanden toegenomen. Als de banksector de stresstests met succes doorstaat, is dat een positief signaal.” Chris Colunga deelt die mening. “Als het land erin slaagt de steun van zijn schuldeisers terug te krijgen, zijn Griekse aandelen extreem goedkoop.”

De beste beheerders nemen ook posities in op minder bekende markten, zoals Kazachstan en Roemenië. Volgens Moshin Memon groeit Roemenië het snelst van alle lidstaten van de Europese Unie. Dat is het gevolg van een belangrijke stroom van investeringen uit het buitenland. “Ondanks recente budgettaire uitschuivers, die binnenkort wellicht worden gecorrigeerd, kan Roemenië nog voldoen aan de voorwaarden om toe te treden tot de eurozone tegen 2022”, stelt Grzegorz Konieczny.

Steun

Konieczny maakt zich sterk dat “de Oost-Europese economieën de afgelopen jaren in het algemeen goed hebben gepresteerd, met een sterke groei van de binnenlandse consumptie. Ook de wereldwijde groei was een ondersteunende factor. De meeste markten hebben zich ook weinig aangetrokken van de onzekerheid over de brexit.” Bovendien nemen de langetermijninvesteringen in de Oost-Europa toe, deels onder impuls van het ontwikkelingsplan van China.

Moshin Memon wijst erop dat de lonen sterk stijgen en dat de werkloosheid in meerdere Oost-Europese landen historisch laag is. “Die markten moeten sterk blijven presteren, onder meer door de gunstige conjunctuur in de eurozone. Wij zijn ervan overtuigd dat we kunnen profiteren van de stijging van de rente door te investeren in bankaandelen, en dat we kunnen inspelen op de stijging van de infrastructuuruitgaven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content