Het verdict van de jury

Bij hun derde editie zijn de Awards van de Belgische Architectuur uitgegroeid tot een gevestigde waarde. Met meer dan 250 ingediende projecten zijn ze de getuigen van een architectuur die voortdurend evolueert.

De Awards van de Belgische Architectuur hebben hun kruissnelheid bereikt. Net als vorig jaar werden meer dan 250 projecten ingediend. Dit aantal weerspiegelt de belangstelling voor de wedstrijd in ons land. Die heeft zijn sporen in de hele architectuurwereld verdiend. Het concept wil Belgische kwaliteitswerken promoten en ons rijke patrimonium in de schijnwerpers plaatsen.

Deze nieuwe editie van de Awards is een initiatief van de Koninklijke Federatie der Architectenverenigingen van België ( FAB), in samenwerking met Batibouw, Top Bouw, Bouwkroniek en ImmoTrends, en kon enkel worden gerealiseerd dankzij de steun van verschillende sponsors uit de openbare en de privé-sector: CBR Cement, Electrabel, Daikin, Reynaers Aluminium, AR-CO Verzekering B.A. voor Architecten en Ingenieurs en talrijke ministeries.

Nieuw dit jaar is de beslissing van Electrabel om zijn wedstrijd voor de in 1994 gecreëerde Energiewedstrijd voor Architecten in de wedstrijd te integreren. Zo wordt er een Energie Award voor Architecten uitgereikt in de categorieën residentiële en niet-residentiële gebouwen. Deze Award bekroont projecten waarin energie-efficiëntie duidelijk tot uiting komt.

Wie is erbij betrokken?

De 279 ingediende projecten zijn verdeeld in vijf categorieën. Voor de prijs voor een nieuwe eengezinswoning waren er 69 inschrijvingen, voor de prijs voor de renovatie van een bestaande woning werden 45 dossiers ingediend en in de categorie van de prijs voor woninggroepen waren er 38 kandidaten. 95 deelnemers dongen mee naar de prijs voor het bedrijfsgebouw. In de categorie voor de reconversie van een waardevol oud gebouw waren er 32 inschrijvingen.

In december selecteerde de jury 61 projecten na een eerste schifting. De samenstelling van de jury ziet er anders uit dan vorig jaar. Ze telt zes architecten (twee per gewest): Alfredo de Gregorio, Georges Baines, Charlotte Geldof, Pablo Lhoas, Filip Roland en Jean-Marie Dethier. Van de eerste tot de vijfde categorie kwamen respectievelijk dertien, elf, tien, negentien en acht projecten door de preselectie.

Op 21 januari van dit jaar volgde de tweede ronde. Hier werd opnieuw gewikt en gewogen om maximaal vier gelukkige genomineerden per categorie te selecteren. De Belgische architecten Alfredo de Gregorio, Pierre Lhoas en Norbert Nelles werden in deze taak bijgestaan door Paula Vigano van het Milanese kabinet Secchi & Vigano en Carlo Baumschlager van het Oostenrijkse architectenbureau Baumschlager & Eberle.

Met hun keuze hebben de juryleden duidelijk de schijnwerpers gericht op realisaties die door hun coherentie en homogeniteit bekoren. In hun zoektocht naar sensibiliteit werden zij getroffen door leefruimten met een warme en aangename toon, bijzondere plaatsen die ruimte creëren voor ziel en sfeer.

De jury stelde overmaat evenmin op prijs en beloonde een heldere, franjeloze architectuur zonder excessen. De keuze van de jury is een pleidooi voor een architectuur die naadloos aansluit bij de stad en het leefkader. Daarom opteerde ze voor kwaliteitsprojecten die bijzonder verfrissend ogen voor de toekomst en de complexiteit van ons stedelijk leven aankunnen.

Véronique Pirson [{ssquf}]

De juryleden hebben de schijnwerpers gericht op realisaties die door hun coherentie en homogeniteit bekoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content