Het venijn zit in de staart

De beurzen kunnen niet alleen stijgen, maar ook dalen. Dat moesten ook de deelnemers van de Beleggerscompetitie aan den lijve ondervinden. De rangschikking werd door elkaar geschud.

Op vrijdag 8 mei eindigt de Beleggerscompetitie. Tijdens het grootste gedeelte van de wedstrijd konden de aandelenmarkten de stijgende lijn vasthouden, maar het venijn zat in de staart. Een slecht cijfer over het Amerikaanse bruto binnenlands product en tegenvallende kwartaalresultaten zetten een daling in gang. De Amerikaanse dollar was de afgelopen maanden fors verstevigd tegenover veel andere munten. Dat zette de winsten van de Amerikaanse bedrijven onder druk. Heel wat experts hadden al gewaarschuwd dat de aandelenmarkten voor een correctie van 5 tot 10 procent stonden.

Sterke dollar

Na afloop van de wedstrijd vragen veel deelnemers zich af: wat hadden we moeten doen om vooraan in de rangschikking te eindigen? Turbo’s zijn de eerste sleutel tot succes, ook al kunnen de spelers slechts 5 procent van de waarde van hun portefeuille investeren in die afgeleide producten. De keuze werd dit jaar uitgebreid tot turbo’s op de Bel-20, de AEX en de DAX, de euro-dollarkoers, Brentolie en goud.

Het kwam erop aan het effect te kiezen dat de grootste beweging zou maken. Veel deelnemers boekten winsten met turbo’s long op de beursindexen, maar de grootste beweging kwam van de dollar, die maar bleef verstevigen ten opzichte van de euro. Spelers die een turbo short hadden gekocht, boekten daardoor fabelachtige winsten. Jammer genoeg vergaten sommigen die winsten te verzilveren en verloren ze die weer toen de dollar opnieuw verzwakte.

Mikken op overnames was een andere succesvolle strategie. Het aandeel van TNT Express en in mindere mate dat van PostNL, de grootaandeelhouder van het pakjesbedrijf, klom fors na het overnamebod van het Amerikaanse FedEx. De kassa rinkelde ook met Alcatel-Lucent, waar Nokia een bod op uitbracht.

Galapagos

De koers van de biotechgroep Galapagos steeg fors na meevallende testresultaten van zijn belangrijkste potentiele geneesmiddel. Ook het vooruitzicht van een notering op de Amerikaanse Nasdaq-beurs was een reden voor euforie. Wie vanaf het begin van de Beleggerscompetitie in Galapagos stapte, zag de koers van het aandeel verdubbelen. Ook met het minder bekende bedrijf BE Semiconductor viel heel wat geld te verdienen.

Een buy-and-holdstrategie — kopen en bijhouden — werkte andermaal niet. De spelers moesten zich dus actief opstellen en geregeld hun winst in veiligheid brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content