Het Turkse wonder

De Turkse beurs was de place to be in 2012. De fondsen die beleggen in Turkse aandelen kregen vleugels. Het Turkse-aandelenfonds van HSBC deed het nog beter dan zijn concurrenten.

HSBC GIF Turkey Equities

ISIN-code: LU0213961765

De Turkse beurs, die een sprong maakte van liefst 50 procent, was de place to be in 2012. De fondsen die beleggen in Turkse aandelen kregen vleugels. HSBC GIF Turkey Equities, het Turkse-aandelenfonds van HSBC, haalde het hoogste rendement met een winst van 72,19 procent. “Begin 2012 waren de meeste beleggers pessimistisch over de vooruitzichten van de Turkse economie. De groeiprognose kwam niet uit boven 0 à 1 procent voor het hele jaar”, herinnert fondsbeheerder Ercan Güner zich. “Er waren ook grote twijfels over de slaagkansen van het onorthodoxe monetaire beleid van de Turkse centrale bank. Wij hebben besloten tegen de stroom in te roeien. We hebben ingezet op de goede afloop van de monetaire versoepeling van de Turkse centrale bank en op een herstel van de Turkse economie. En we hebben onze posities opgetrokken in rentegevoelige segmenten zoals de bank-, de vastgoed- en de autosector. Dat heeft ons geen windeieren gelegd.”

Financiële sector

De financiële sector staat centraal in de strategie van het fonds. De rente is nog altijd neerwaarts gericht en de lage penetratiegraad van de banksector in Turkije maakt een aantrekkelijke winstgroei in de komende jaren mogelijk. Het gewicht van de financiële instellingen in de portefeuille is ongeveer hetzelfde als in de index, maar HSBC is wel 10 procent overwogen in een andere rentegevoelige sector: de vastgoedmarkt.

Naast de lage rentevoeten zijn er nog verscheidene andere factoren die de Turkse vastgoedsector in de komende jaren ondersteunen, zoals de demografische evolutie van het land. De bevolking groeit met 1,3 procent per jaar. De gemiddelde leeftijd van de Turken bedraagt 28 jaar en slechts 15 procent van hen is in 2025 ouder dan 60 jaar. Ook de lage schuldgraad van de bevolking is een gunstige factor voor de vastgoedsector en de Turkse economie. De schulden van de gezinnen bedragen slechts 19 procent van het bruto binnenlands product en de hypothecaire kredietmarkt is nog niet sterk ontwikkeld.

Investment grade

Na haar uitzonderlijke prestatie in 2012 mogen beleggers zich terecht afvragen wat de Turkse beurs nog in haar mars heeft in 2013. Ercan Güner: “De Turkse beurs viel in 2011 terug met 36,5 procent (in dollar) en herstelde in 2012 met meer dan 50 procent. Toch noteert ze nog altijd 19 procent onder haar hoogste punt in 2010. De koers-winstverhouding van de Turkse beurs voor dit jaar ligt rond 10,5, wat in de lijn van het gemiddelde van de opkomende markten ligt. Zo bekeken, is de Turkse beurs niet duur. We zijn ervan overtuigd dat ze nog wat in haar mars heeft. Dat Fitch de kredietwaardigheid van Turkije onlangs heeft verhoogd tot investment-gradeniveau (kwaliteitsobligaties), geeft aan dat het land op de goede weg is.”

Güner is ook optimistisch over de Turkse economie. “We zijn ervan overtuigd dat Turkije in 2013 opnieuw groeit met 5 procent, na een groei van 3 procent in 2012. De binnenlandse consumptie blijft zich in stijgende lijn bewegen. De inflatie zou beperkt moeten blijven en de komende twee jaar dalen tot onder 5,9 procent, tegenover 6,5 procent in 2012.”

De Turkse beurs blijft dan wel interessant, maar toch houdt dit fonds grote risico’s in. Het is daarom alleen geschikt voor doorgewinterde beleggers die een evenwichtige portefeuille willen diversifiëren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content