Het topgevoel van Jutland

Dominique Soenens Freelancejournalist

Even uitwaaien aan zee, weg van de wereld? In het uiterste topje van Denemarken kunt u kennismaken met de ongerepte zandstranden en de weldadige rust van Jutland. Een geknipte locatie voor congressen, bedrijfsevenementen of gewoon een stressloze vakantie.

Als u de nok van Denemarken (nog) niet kent als vakantiebestemming, dan kent u haar ongetwijfeld wel uit de geschiedenisboeken. Jutland, het vlakke schiereiland waarboven de Noord- en de Oostzee samenstromen, was een van de plaatsen van waaruit de Vikings grote delen van de wereld veroverden. Toch is de geduchte reputatie van het noorden van Denemarken eerder te danken aan de talloze schepen die er door de verraderlijke stromingen schipbreuk leden. Een duik wagen in de zee rond Grenen, de noordelijkste landstrip, is door de vervaarlijke onderstroom nog steeds strikt verboden, maar in de buurt zijn er schier verlaten zandstranden genoeg om dat goed te maken – een reden waarom dit gebied in de zomer uitgroeit tot een toeristentrekpleister.

Magisch noorderlicht

Jutland is het schiereiland in het noorden van Denemarken, met in het zuiden Aalborg, de vierde grootste stad van Denemarken, en in het uiterste noorden Skagen (spreek uit: Skein). Het onooglijke vissersdorpje Skagen telt amper 12.000 zielen en wordt omringd door maar liefst zestig kilometer zandstrand. Typerend voor het mondaine dorp zijn de woningen met rode daken en okergele muren (in Denemarken Skagen-geel genoemd). Deze biljartvlakke omgeving is geknipt voor een fietsvakantie, maar het plaatsje in het uiterste noorden van Jutland – Skagen bevindt zich op dezelfde breedtegraad als Göteborg – is ook bekend voor zijn magische licht.

De schilderachtige pracht van het noorderlicht was in het verleden ook een dankbare inspiratiebron voor kunstenaars. Het vissersdorp was eind de negentiende eeuw de thuishaven van een kolonie kunstenaars en bohémiens, die er een – zeker voor die tijd – frivole levensstijl op na hielden. Onder hen bekende namen als Michael en Anna Ancher en P.S. Krøyer. Hun werken zijn, samen met die van hun generatiegenoten, te bewonderen in het kleine, maar zeer bezoekwaardige Skagens Museum.

Wegzinken in zorgeloosheid

Door zijn uitzonderlijke rust is Skagen ook een uitverkoren plek voor zakenlui en bedrijven die in de buurt een meeting of een congres bijwonen. Behalve zijn superbe ligging en de fraaie fietsmogelijkheden kan het Deense dorp namelijk ook bogen op de aanwezigheid van gastronomische restaurants en luxueuze hotels.

Een van die hotels is Ruths Hotel, dat vorig jaar de deuren heropende na een ingrijpende renovatie. Voorheen was het meer dan honderd jaar oude hotel in de duinen van Oud Skagen door de afwezigheid van internet en televisie een plaats waar zakenlui willens nillens de stress van zich afschudden. Ruths Hotel is nu nog steeds ideaal om luierend in een jacuzzi of een overdekt zwembadterras tot een verkwikkende rust te komen, maar sinds de heropening is elke kamer wel met flatscreen te- levisies, stereo en internetmogelijkheid uitgerust. De renovatie gebeurde met veel respect voor de geschiedenis van het hotel – het beukenhout dat het Deense design sinds mensenheugenis typeert, is alomtegenwoordig. Het hotel heeft ook een wellness- kliniek met onder meer een floating-watertank waar je in een zalige rust en zorgeloosheid kan wegzinken. De in Frankrijk geboren en getogen chef Michel Michaud zwaait de plak in het restaurant. “Ruths hotel heeft één doel voor ogen: gastronomie koppelen aan wellness.”

Op amper 150 meter van Ruths hotel ligt Strandhotellet, waar gezellige appartementjes en exquise suites aangeboden worden. U hebt hier maar beter een goedgevulde portefeuille op zak: een verblijf van een week kost zowat 2500 euro. Daartegenover staat alle luxe die een naar vakantie snakkende mens zich kan wensen, inclusief personeel dat de vaat komt doen, beschutte terrasjes, piekfijne kamers en de authentieke sfeer van de oude, houten vissershuisjes.

Minder authentiek, maar even comfortabel is het Color Hotel Skagen, een groot, gezellig hotel met een ruim binnenterras om zorgeloos op adem te komen.

Strandracen met een Land Rover

Voor culinaire genoegens is het havengebied van Skagen dan weer een aangewezen plek. Zowel Stig’s Spisehus en Pakhuset zijn door hun ligging, hun authentieke decor en hun keuken aanraders. Om de maaltijd te laten zakken, is een wandeling of een fietstocht in de buurt ideaal.

Als eerbetoon aan de prachtige natuur die Skagen omringt, ligt even buiten het centrum het Skagen Odde Nature Centre, een gebouw dat ontworpen werd door Jørn Utzon, de Deense architect die wereldfaam verwierf met het Sydney Opera House. Het gebouw van het natuurcentrum is door Utzon opgevat als een fort dat zich indekt tegen de beukende zeewind, maar dankzij de zanderige, met duingras begroeide binnentuinen en de grote lichtpartijen één is met de omgeving. Ook hier zijn er faciliteiten voor bedrijfsevenementen en congressen, maar het centrum maakt vooral duidelijk wat de troef van Skagen is: relaxen op het strand of in de omringende gebieden. Stress is hier in geen velden, wegen of duinen te bespeuren.

Voor wie kickt op een portie opwinding en adrenaline zijn er ook spectaculaire activiteiten in de omgeving mogelijk – strandracen met een Land Rover of in een luchtbal naar beneden rollen in Råbjerg Mile (de duinwoestijn halfweg tussen Skagen en Aalbøk)…

Stadsmussen die af en toe een meer stedelijke omgeving op prijs stellen, kunnen afzakken naar Aalborg, op zowat 100 kilometer van Skagen, waar onder meer het Nordjullands Kunstmuseum – in een prachtig gebouw van Alvar Aalto -, het havengebied, de steegjes met de oude huizen, Lindholm Høje, en een vikingbegraafplaats even buiten de stad een bezoek waard zijn.

Dominique Soenens

Stress is hier in geen velden, wegen of duinen te bespeuren.

Het onooglijke vissersdorpje Skagen telt amper 12.000 zielen en wordt omringd door maar liefst 60 kilometer zandstrand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content