HET THEATERFESTIVAL

Enkele jaren geleden maakte Het Theaterfestival een crisis door die onder andere leidde tot een opsplitsing in een Nederlands en een Vlaams festival. Anno 2007 lijkt het festival aan een tweede leven begonnen dat veel goeds belooft. Kern blijft een eigenzinnige selectie met het beste van het afgelopen seizoen. Daarnaast zet het festival zijn deuren wijd open voor jong talent.

Net als vorig jaar, is de selectie opnieuw het werk van een vakjury en niet van een curator. Twee jury’s zelfs om precies te zijn: eentje voor volwassenen- en eentje voor jeugdtheater. In totaal levert dat elf voorstellingen op die volgens hen tot de top van het afgelopen seizoen behoren.

De jury voor volwassenentheater maakte een keuze die ver van de platgetreden paden blijft. Opmerkelijk is dat ze daarbij duidelijk oog heeft gehad voor projecten die andere disciplines als dans en film op theater betrekken. In tegenstelling met vorig jaar blinken de grote stadstheaters uit door afwezigheid, op de Brusselse KVS en het Rotterdamse Ro Theater na, die samen Onschuld produceerden.

Daarnaast bestaat de keuze van de jury vooral uit kleinere voorstellingen. Twee ervan zijn van louter Nederlandse makelij: het hilarische Mug Inn van mugmetdegoudentand en Liga van Kassys. De overige vijf zijn alle Vlaams/Brussels: Le Sous Sol van danstheatercollectief Peeping Tom, Tinseltown van het Mechelse Abattoir Fermé, We People van het Gentse Union Suspecte, het filmische stadsportret Bonanza van Berlin en The Bult and the Beautiful van Theater Antigone.

Ook de jury voor jeugdtheater stelde een frisse selectie samen met Zwijnen van BRONKS , een bewerking van Titus Andronicus; het aanstekelijke Lava – een bodemonderzoek van Studio Orka; en Pakman, waarvoor vier Vlaamse spelers-makers neerstreken bij het Nederlandse Theater Artemis.

Ook drie voorstellingen uit de Nederlandse festivalselectie doen Brussel aan: Richard III van het Ro Theater, mightysociety 4 van Mightysociety en Vielfalt van de van oorsprong Zweedse theatermaker Jakob Ahlbom.

Naar gewoonte zijn er in de rand van het festival lezingen en debatten waarin onder andere aandacht wordt besteed aan cultuurbeleid. Auteur en theatermaker Bart Meuleman opent het festival met de zogenaamde ‘State of the Union’.

Daarnaast wordt Het Theaterfestival gekoppeld aan twee andere festivals. De samenwerking met Villanella dateert al van de vorige editie: Kunstbende De Luxe is een soort Kunstbende-voor-gevorderden, waarvoor jongeren acht nieuwe eigen producties creëren die door professionelen worden omkaderd. Nieuw is het samengaan met Bâtard festival, een internationaal festival voor jonge makers, meestal studenten of afgestudeerden van de kunstenvakopleidingen. Artistiek leider Don Verboven, tevens coördinator van Het Theaterfestival, selecteerde hiervoor tien voorstellingen in diverse disciplines uit België, Nederland én daarbuiten.

Het Theaterfestival 2007 vindt plaats van do 23/8 t/m za 1/9 op diverse locaties in Brussel. Tickets: tel. 02 201 59 59 van Kaaitheater of online via www.kaaitheater.be of www.theaterfestival.be. Parallel aan Het Theaterfestival vinden ook Studio Villanella (van 24/8 t/m 27/8) en Bâtard festival (van 30/8 t/m 1/9) in Brussel plaats.

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content