Het Theaterfestival 2003

Het Vlaamse luik van Het Theaterfestival 2003 vindt plaats van donderdag 28 augustus tot en met zaterdag 6 september in deSingel en Monty, Antwerpen. Info: tel. 03 248 28 28 (deSingel), www.desingel.be, www.theaterfestival.nl

Eind augustus maakt theaterminnend Vlaanderen zich traditiegetrouw op voor het Vlaamse luik van Het Theaterfestival, dat dit jaar in Antwerpen plaatsvindt. Van donderdag 28 augustus tot en met zaterdag 6 september zijn in deSingel en Monty de vijftien voorstellingen uit het seizoen 2002-2003 te zien die volgens twee professionele jury’s het predikaat ‘belangwekkend’ verdienen.

De jury voor volwassenenvoorstellingen onder het voorzitterschap van de Vlaamse hoogleraar Luk Van den Dries (UIA) selecteerde tien producties, de jury voor jeugdvoorstellingen onder leiding van de Nederlandse publiciste Bregje Boonstra vijf.

Eigen aan de jury-Van den Dries is haar voorkeur voor jonge, aankomende makers. Dit jaar viel haar oog op Wayn Traub, die in ‘Maria Dolores’ film en theater op een eigenzinnige manier combineert, en op het duo Marijs Boulogne en Manah Depauw met hun fantasierijke ‘Endless Medication’. De 25-jarige Raven Ruëll werd geselecteerd met ‘Het Leven en de Werken van Leopold II’ van Hugo Claus, zijn tweede regie voor de Brusselse KVS/de bottelarij.

Behalve KVS figureren vier andere stadstheaters op het selectielijstje: Het Toneelhuis met ‘Het Sprookjesbordeel’, een zinnelijk theaterproject waarvan tekst én regie aan Peter Verhelst ontsproten; het Eindhovense ZT Hollandia met ‘Vrijdag’, nog een Claus-voorstelling dus; het Rotterdamse Ro Theater met ‘Proust I: De Kant van Swann’, het eerste deel van Guy Cassiers’Proust-vierluik; en Toneelgroep Amsterdam, dat voor ‘Sonic Boom’ de handen ineensloeg met Wim Vandekeybus’ Ultima Vez.

Drie spelerscollectieven die al vaker voor het festival werden geselecteerd, zijn ook nu present: ‘t Barre Land en de Onderneming met hun gezamenlijke Oscar Wilde-bewerking ‘De Ideale Ernst of Het Belang van een Echtgenoot’, en tg. STAN met ‘Vraagzucht’, een monoloog van Frank Vercruyssen. De Nederlander Theu Boermans en zijn Theatercompagnie sluiten het rijtje met ‘Een Meeuw’ naar Anton Tsjechov.

Sinds 2001 staan er ook jeugdvoorstellingen op het programma van Het Theaterfestival. De jury-Boonstra koos voor: ‘Zolderling’ van de jonge Vlamingen Joris Van den Brande en Jan Sobrie bij het Brusselse Bronks; Ovidius’ ‘Metamorphosen’, door Benjamin Verdonck bewerkt voor het Antwerpse collectief de Roovers; ‘Dominiek’ van het Rotterdamse Onafhankelijk Toneel; ‘De Vijfde Kamer’ van de Delftse groep Max.; en ‘Het Jaar van de Haas’ van Stella Den Haag.

Behalve de geselecteerde producties staan in Antwerpen een aantal voorstellingen op de affiche die de sinds 11 september 2001 toegenomen tegenstellingen tussen Noord en Zuid tot onderwerp hebben. Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker opent het festival met een ‘State of the Union’.

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content