Het strand van Parijs

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Nu de Belgische kust quasi volgebouwd is, trekken steeds meer beleggers naar Frankrijk. De Opaalkust is vlakbij, charmant en vooralsnog betaalbaar.

Een stevige noordwester beukt tegen de kust van Wissant. Geprangd in de grote baai tussen de twee beroemde krijtrotsen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez biedt de weg schitterende vergezichten op de zee. Verwonderlijk is het niet dat steeds meer mensen uitwijken naar de kust van Pas-de-Calais, op zoek naar een optrekje aan een (nog) niet volgebouwde kust. De mercantiele Vlaamse architectuur is aan de Opaalkust veel minder van tel. Hier regeren nog de typische maritieme pareltjes van begin de vorige eeuw, al dan niet in een kopieversie.

Opaal is een variëteit van kwarts dat voornamelijk wordt gebruikt in juwelen. Vandaag is er minder opaal, maar juwelen vind je hier te over: Le Touquet staat niet voor niets bekend als Paris Plage. De vermoeide manager uit Parijs laat er zich graag zien op het strand of nipt van een glaasje port in de bar van het viersterrenhotel Westminster, dat internationale sterren als Charlotte Rampling tot zijn mag gasten rekenen. Maar ook steeds meer Belgen weten de weg naar deze regio te vinden.

Dat maakt dat de prijs voor een vierkante meter in één jaar tijd flink is gestegen: tot 13,3 % op sommige toplocaties. En ook in het eerste kwartaal van dit jaar houdt de stijging aan: gemiddeld 6,4 % volgens vastgoedmakelaar Century 21. Dat is veel, maar lang nog niet zo gek als de zuidkust van Frankrijk. Die ziet onder toenemende Spaanse en Italiaanse interesse zijn toplocaties met 20 % tot zelfs 37 % stijgen. Flambée des prix, zoals dat hier heet. Op de Boulevard Daloz, die langsheen de kustpromenade loopt, vinden we een niet eens zo groot huis voor net geen 470.000 euro. Dat is eigenlijk een koopje als je de heersende prijzen bekijkt. En dan is uw uitzicht op zee hier nog relatief goedkoop, vergeleken met de rest van de 5500 kilometer lange Franse kustlijn.

Ook hier kunt u beter niet te lang meer wachten als u een woning met uitzicht op zee wil. De kuststrook is zo goed als volgebouwd. De weinige nog overgebleven art-decovilla’s die de kustlijn van Le Touquet-Paris Plage sieren, zijn veel smaakvoller en charmanter dan hun betonnen buren. Toch is er grote vraag naar een optrekje. Zo vinden we op het eind van de boulevard het nieuwbouwappartement Le Britannia, net opgeleverd en al volledig uitverkocht. Zak je af naar het hinterland, dan zit de richtprijs al rond de 700.000 euro – privacyboompjes inbegrepen. Dit heet dan ook niet voor niets La Forêt Résidentielle. In deze chique buurt staan enkele nieuwbouwprojecten op stapel, met naamborden als Polo: acht villa’s, elk op een oppervlakte van 3000 vierkante meter.

Knokke in Frankrijk

De meer noordelijk gelegen kust van Hardelot-Plage is ook erg in trek. Is de kustlijn van Hardelot, waar u mag rekenen op 80.000 euro voor uitzicht op zee, niet veel zaaks, dan is het hinterland dat des te meer. Hardelot wordt geknuffeld door liefhebbers van de golfsport. Het kustplaatsje telt twee historische golfterreinen en dat laat zo zijn sporen na.

In het historische hart van Hardelot werd de Place Louis Marie Cordonnier volledig heraangelegd. In de omgeving moet een villawijk verrijzen, waar de Belgische architect Bart Chielens mee zijn schouders heeft ondergezet. Chielens, van het bureau Arcas uit Knokke, is overigens niet de enige Belgische link. De Compagnie Het Zoute, van de familie Lippens, is via een participatie in de Compagnie Immobilière d’Hardelot ook betrokken partij. “We passen hetzelfde beproefde concept toe als in Knokke,” klinkt het bij Compagnie-directeur Philippe Muylle. “Een sportieve kern, in dit geval het golfterrein, met daar rond een verkaveling voor villa’s.” Het project, gelegen aan de Avenue du Golf, kreeg de toepasselijke naam Le Domaine du Golf des Pins mee. Een nieuwbouwwijk van 31 kleine villa’s, op een terrein van 115 tot 778 vierkante meter. De verkoop loopt bijzonder goed, naar verluidt is al meer dan de helft verkocht. Niet slecht voor een project van 195.800 euro à 411.000 euro.

Wat golf is voor Hardelot, is vis voor Boulogne-sur-Mer. Aan de monding van de rivier Liane is Boulogne de grootste vissershaven van Frankrijk. Dat heeft zijn weerslag op de kustlijn, die in niets lijkt op de rest van de Franse noordkust. En dat heeft op zijn beurt invloed op de gemiddelde vastgoedprijs. De referentieprijs voor Boulogne ligt op ‘slechts’ 1071 euro per vierkante meter. Voor Hardelot is dat het dubbele. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs voor een vierkante meter in de regio Calais ligt op 1200 euro voor een woning en 1300 euro voor een appartement.

Het noorden is (nog even) goedkoper

Van op het hoger gelegen Boulogne krijg je een schitterend zicht op de baai van Wimereux. De blauw-wit gestreepte strandcabines op de kleine promenade wachten op de toeristen. Het grootste gedeelte van deze regio Entre Deux Caps is beschermd landschap, waardoor de geschiedenis van de vissersdorpjes hier nog sterk voelbaar is. Ook de belle-époquesfeer in het Hotel-Restaurant Du Centre draagt bij tot die geschiedschrijving, zij het dan op culinair vlak.

Agence Bataille in de Rue Carnot staat zélf te koop, maar dat is geen indicator dat het vastgoedcircuit in Wimereux in een crisis verkeert. Integendeel zelfs. Residentie Le Manoir is een gloednieuw project van zestien appartementen vlakbij het strand. De oplevering is gepland voor het derde kwartaal van 2005. Maar dé trekpleister is het vakantiepark Les Dunes du Golf van de Belgische bouwpromotor Vanhaerents. Het terrein van acht hectare ligt nabij het uitgestrekte natuurgebied La Pointe aux Oies en in de schaduw van een van de oudste golfterreinen in Frankrijk (1901). Les Dunes du Golf biedt vakantiewoningen met uitzicht op de baai van Ambleteuse. De zowat 160 flats, gegroepeerd in een achttal grote villa’s, worden onderverdeeld in studio’s en appartementen. Voorts komen er nog eens 100 koppelvilla’s met een gemiddelde grondoppervlakte van 75 vierkante meter. Instapprijs: tussen de 100.000 en de 300.000 euro, waarmee het project netjes binnen de referentieprijzen blijft voor deze streek. “De eerste fase is uitverkocht, terwijl we voor de tweede fase met een voorverkoop zitten van ongeveer 85 %,” zegt gedelegeerd bestuurder Joost Vanhaerents. De kopers zijn voor 70 % Belgen, voornamelijk 55-plussers. Het is het eerste Franse project van de Belgische bouwgroep, maar niet het laatste want een tweede terrein werd intussen aangekocht. “Het is een schitterende streek en we bestuderen de opportuniteiten,” bevestigt Vanhaerents. Dat de grond ook steeds schaarser wordt, mag blijken uit de evolutie van de prijs. “Reken per jaar op een stijging van 3 %.”

De Britse schilder Joseph Turner en zijn Franse confrater Edouard Manet waren gek op het vissersdorpje Wissant, waarvan ze het weidse panorama op tal van doeken vereeuwigden. Dit noordelijk gelegen kustplaatsje is een stukje duurder dan zijn buur Wimereux, maar de gemiddelde vraagprijs van de woningen aan de noordkust ligt over het algemeen toch een stukje onder de meer zuidelijk gelegen badplaatsjes. Behalve indien u een (zeldzaam geworden) pied-à-terre wenst met uitzicht op zee. 80.000 tot 100.000 euro voor een kleine studio, tot zelfs 160.000 euro voor een appartementje, zijn dan geen uitzonderingen. De prijzen stijgen er ook sneller dan in de rest van de Opaalkust, zodat het nog maar een kwestie van tijd is vooraleer men ook hier spreekt over flambée des prix.

Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content