Het slimme netwerk heet Jini

Met uw computer het kantoor binnenlopen en meteen on line zijn? Moet kunnen, vindt Sun.

Wie ooit een netwerk heeft opgezet, weet dat het een secuur karweitje is. “Zelfs ik doe er nog een tijdje over,” grijnst Max Goff, “technologie-evangelist” van Java Software, een filiaal van Sun Microsystems. Het zou veel prettiger zijn als je enkel maar de netwerkkabel in de computer hoefde te steken, of – in een draadloos netwerk – als je helemaal niets hoefde te doen. “Beeld je in,” zegt Max Goff, “wanneer mensen lokale netwerken beginnen aan te leggen bij hen thuis. Gaan we ze dan een systeembeheerder sturen? Gaan we cursussen netwerkbeheer geven op school?”

Daarover gaat dus de nieuwste hype-golf in de informatica: over software die ervoor zorgt dat je een computer, een televisie of een microgolfoven in een netwerk kan pluggen en hen meteen aanspreekbaar kan maken op het netwerk. Maar niet enkel software, ook toepassingen.

VOORWAARDEN.

De Java-versie van dit hebbeding – Jini – staat al enige tijd als een publieke broncode op het Web, al is ze eigendom van Sun Microsystems.

Volgende week wordt de industriële alliantie errond voorgesteld.

Want Jini is maar een set basisprotocols. Er komt meer bij kijken eer u uw centrale verwarming kan aansturen via uw huisnetwerk. U zal een thermostaat met netwerkaansluiting moeten hebben, bijvoorbeeld. En er zal een processor moeten inzitten waarop een “virtuele machine” – de basisinstructieset van Java – kan draaien. De fabrikanten van allerlei apparatuur zullen dus mee moeten opstappen met Jini eer we in zo’n “spontane” netwerking-wereld leven ( nvdr – al is de mogelijkheid voorzien om niet-Jini-apparatuur via-via toch in het systeem te laten meedraaien). En softwareontwikkelaars zullen toepassingen moeten schrijven die de functies van Jini benutten.

Sun wil er alles aan doen om Jini overal te krijgen: in mobilofoons, tv-decoders, computers, kantoorapparaten, camera’s, pda’s, netwerkapparatuur, consumentenelektronica… “De naam van het spel is alomtegenwoordigheid,” zegt Max Goff.

ALLIANTIES.

Maar daar heeft Sun dus wel de steun van de industrie voor nodig. Netwerkbedrijf Cisco demonstreerde een Jini-huisnetwerk op de jongste Consumer Electronics Show in Las Vegas. Quantum heeft al een Jini-klare harde schijf aangekondigd. Novell zal Jini alvast integreren in zijn Novell Directory Services ( NDS), een inlichtingendienst waarmee middelen op netwerken kunnen worden opgezocht en beheerd. Jini veronderstelt zo’n inlichtingendienst: een Jini-apparaat dat aangesloten wordt, roept zijn aanwezigheid om op het netwerk en het is de bedoeling dat die informatie in zo’n vraagbaak wordt bijgehouden. Als één van deze diensten stukgaat, kan hij overigens automatisch opnieuw worden samengesteld, omdat de informatie nog altijd door de apparaten opnieuw kan worden uitgezonden.

Jini is, zoals gezegd, niet beperkt tot hardware: het kan net zo goed door softwarecomponenten worden gebruikt om zich op het netwerk bekend te maken, zodat er totaal nieuwe vormen van gedistribueerde verwerking kunnen ontstaan.

Probleem is dat Jini een zuivere Java-toepassing is. De Java-objecten waarin Jini zijn informatie meedeelt, gebruiken een ander systeem van informatie-uitwisseling dan wat IBM of Microsoft steunen.

Het is dus uitkijken of ook IBM, dat Java totnogtoe heeft rechtgehouden, op 25 januari achter Jini en Sun staat.

Wie er zeker niet zal zijn, is Microsoft. Dat bedrijf heeft begin januari zijn eigen strategie aangekondigd om apparaten automatisch te netwerken. Microsoft noemt het systeem Universal Plug and Play, een verwijzing naar de “Plug and Play”-standaard die pc-kaarten automatisch behoort te configureren in pc’s (en die door kwatongen wegens de talrijke problemen al meteen Plug and Pray werd gedoopt). Jini werkt al, zeker in lokale netwerken. Microsoft belooft meer duidelijkheid over zijn voorstellen op zijn WinHEC-conferentie in april.

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content