Het Scandinavische voorbeeld

ANNIKA SÖRENSTAM De Zweedse was belangrijk voor de groei van het vrouwengolf. © BEL

Golf is een spectaculaire sport in Scandinavië. Zweden heeft niet minder dan een half miljoen actieve spelers, met een bevolking die kleiner is dan de Belgische. Ook in Noorwegen en Denemarken wordt noest gegolfd, met telkens 120.000 beoefenaars die lid zijn van een club. Het klimaat in het Hoge Noorden is nochtans niet ideaal om te golfen. Tijdens de winter zijn de terreinen gesloten. Golfen in Scandinavië is een zomerse bezigheid. Tussen november en maart trekken veel Scandinavische amateurgolfers dan ook naar warmer oorden, zoals de Algarve of Andalusië, om daar hun favoriete sport te beoefenen.

In Zweden, Denemarken en Noorwegen is golf een heel toegankelijke sport, die ook populair is bij de jeugd. In Zweden is 20 procent van de aangesloten spelers jonger dan twintig jaar. De grote meerderheid van de 450 parcours in het land is open voor het publiek, zodat alle lagen van de bevolking het zich kunnen permitteren te spelen. Dat is een groot verschil met het nog altijd elitaire imago dat de golfsport in ons land heeft.

Het is dan ook geen toeval dat Zweden al heel wat topspelers afleverde. Henrik Stenson, al twintig jaar aan de top, won niet alleen de British Open, hij is ook een van de belangrijkste pionnen in het Europese team voor de Ryder Cup. Ook Robert Karlsson heeft al een paar mooie overwinningen achter zijn naam, net zoals Alex Noren. En dan is er de legendarische Annika Sörenstam, een van de beste speelsters in de geschiedenis van de golfsport. Tussen 1995 en 2006 won ze niet minder dan tien majors, maar ze speelde vooral een belangrijke rol in de groei van het vrouwengolf.

Ook in de andere Scandinavische landen staan jonge topspelers klaar om door te stoten naar de top. In Denemarken, waar spelers als Thomas Born en Thorbjorn Olesen de golfsport hebben gepopulariseerd, is het uitkijken naar de 19-jarige tweeling Rasmus en Nicolai Hojgaard. De eerstgenoemde won vorig jaar op Mauritius zijn eerste toernooi in de European Tour. Zijn broer werd tweede in de jongste KLM Open, waar hij het winnaar Sergio Garcia heel moeilijk maakte. In Noorwegen is er dan weer de 22-jarige Viktor Hovland, die met de Open van Puerto Rico zopas zijn eerste titel in de PGA Tour heeft gewonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content