‘Het potentieel van Brussel verzilveren’

Een jaar geleden waagde Thomas Cherlet een duosprong: naast zijn consultingbedrijf aanvaardde hij het voorzitterschap van Young Voka Metropolitan (YVM). YVM wil het ondernemerschap in de Brusselse agglomeratie maximaal stimuleren bij jongeren.

Netwerken is belangrijk in een organisatie als YVM. Welke alternatief hebt u bedacht voor de fysieke evenementen?

THOMAS CHERLET. “We hebben eerst een nieuwsbrief gelanceerd. Elke week gaven we aan twee jonge ondernemers een platform. Zodra fysieke events niet meer mogelijk waren, hebben we met een selectie van die ondernemers een interactief virtueel event georganiseerd, Stamgasten. Daar deelden de gastsprekers hun ervaringen in coronatijden en de lessen die ze eruit hebben geleerd. Onze deelnemers vonden dat verrijkend. “We hebben op het toppunt van de lockdown ook het eerste Young Voka Metropolitan CEO Breakfast georganiseerd. Hoewel de reissector in een diepe crisis zat, hebben we de CEO van Brussels Airlines, Dieter Vranckx, kunnen strikken. Ons team heeft ‘s morgens een vers en gezond ontbijt geleverd bij de deelnemers. De respons was fantastisch.

Met een tolheffing raakt de Brusselse economie nog meer in het slop

“Nu we in een tweede lockdown zitten, organiseren we een Well Being-event, als onderdeel van het nationale Plan Samen Groeien van Voka. De eerste keer zal het over veerkracht gaan. Mien Gheysens van Lifegoal Coaching geeft onze leden praktische tips om veerkracht op te bouwen in deze lastige periode.”

Een jaar geleden zei u dat het vinden van IT-talenten een van de grootste uitdagingen was voor Brussel. Is dat nog altijd zo?

CHERLET. “Het blijft een uitdaging, maar dankzij samenwerkingen met lokale freelancers is dat heel goed gelukt. Het tekort is er nog altijd en het zal enkel groter worden door de toenemende digitalisering.”

U hield bij uw aantreden een pleidooi voor een duurzamer Brussel. Zijn er op dat gebied stappen vooruitgezet?

CHERLET. “Ja, denk maar aan het autovrije Terkamerenbos en de kilometers extra fietspaden. Maar ik kan me niet vinden in de tolheffing die op tafel ligt. Brussel betaalt nu al een zware tol door de coronacrisis. Door pendelaars bijkomend te belasten, raakt de Brusselse economie nog meer in het slop. Maar politici zoals Pascal Smet en Sven Gatz zijn heel gedreven om het potentieel van Brussel te verzilveren. Er is nog ruimte voor verbetering, maar het blijft een puzzel. De wil om te investeren is er wel.”

Hoe ging het met uw bedrijf CT Consulting, dat softwareapplicaties helpt te implementeren bij Belgische bedrijven?

CHERLET. “Onze klanten zijn blijven investeren in softwareapplicaties, ondanks de coronacrisis. Sommige klanten hebben zelfs versneld geïnvesteerd in digitalisering, wat maakt dat we een goed jaar zullen hebben. De trend naar freelancing zet door. Daarom heb ik in oktober The Freelance Company opgericht. We begeleiden freelancers en zelfstandigen op drie gebieden: fiscale en administratieve tips, coaching en training.”

Thomas Cherlet

Is: voorzitter Young Voka Metropolitan en CEO CT Consulting

Vrije tijd: tennis, kitesurfen, joggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content