Het post-Merckx-trauma

Deze maand noteren we geen nieuwe namen op de erelijsten van de voorjaarsklassiekers. Het coronavirus heeft het wielercircus doen stilvallen. Maar zoals elk jaar zijn in deze periode wel enkele boeken over de wielersport verschenen. De meeste zijn rijk geïllustreerd met foto’s. Dat is niet het geval voor Van koersen en coureurs van Robert Janssens, een voormalige wielerredacteur, onder meer van Het Laatste Nieuws. In het boek van meer dan 650 bladzijden staan hooguit tien foto’s. Toch is deze turf geen saaie kost. Janssens overloopt meer dan een eeuw wielergeschiedenis, waarin de renners centraal staan.

Robert Janssens, Van koersen en coureurs. Kroniek van een leven in het wielrennen, Lannoo, 656 blz., 24,99 euro
Robert Janssens, Van koersen en coureurs. Kroniek van een leven in het wielrennen, Lannoo, 656 blz., 24,99 euro

De auteur besteedt uitgebreid aandacht aan Eddy Merckx, de grootste wielrenner aller tijden. De sterkte van Robert Janssens is dat hij verder kijkt dan de sportprestaties van de wielrenners. We leren dat Merckx na zijn loopbaan verschillende van zijn rivalen financieel heeft gesteund, zoals de Spanjaard Luis Ocana. Toen Walter Godefroot na zijn carrière ploegleider werd, had hij het moeilijk de nodige fondsen te verzamelen. Merckx hielp hem door gratis koersfietsen te leveren.

De schaduw van Merckx hing lange tijd over het wielergekke België. Na het einde van zijn loopbaan in 1978 gingen journalisten en supporters koortsig op zoek naar de nieuwe Merckx. Veel beloftevolle renners kregen dat etiket opgeplakt, maar bezweken onder de druk. De verhalen over Fons De Wolf, Daniel Willems, Eric Vanderaerden en Frank Vandenbroucke zijn vaak schrijnend. Het post-Merckx-tijdperk leidde bijna tot een moeilijk te verwerken trauma.

Tot de sterkste passages in het boek behoren de herinneringen van Robert Janssens aan die andere glorieperiode van het Belgische wielrennen: de jaren vijftig en zestig, met de Antwerpse vedetten Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy. Ook daar besteedt hij aandacht aan wat na hun loopbaan gebeurde. Van Looy runde een succesvolle manege. Van Steenbergen raakte in financiële problemen door te gokken.

Janssens heeft nog altijd een grote bewondering voor de sterke persoonlijkheid van de renner Van Steenbergen. Zijn branie en zijn lef vinden we terug bij de jonge generatie renners, zoals Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Remco Evenepoel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content