HET OZONTICKET

Total investeert 150 miljoen frank in zijn brandstoffendepot in Grimbergen. De bodembelading van de vrachtwagens moet de ozonlaag minder belasten.

Hoog op het dak van de tankwagen laden de chauffeurs het zwarte goud via het mangat in de tank. Dagelijks worden op die manier bij Total in Grimbergen 150 vrachtwagens volgeladen. Per minuut verdwijnt 2000 liter benzine, diesel of stookolie in het mangat. Maar het verdampingseffect betekent een grote belasting voor de ozonlaag. “Eind dit jaar worden de tankwagens nog uitsluitend via bodembelading volgetankt. We zullen daarmee drie promille brandstof recupereren, die anders zou verdampen,” berekent depot manager Jean-Marie Danhiez. “Want de voedingslijn gaat rechtstreeks in de tank, en een afzuiginstallatie recupereert de vrijgekomen dampen.” De bodembelading is slechts één facet van een 150 miljoen frank zware investering van Total in zijn brandstoffendepot in Grimbergen. Die investering is gespreid over drie jaar en maakt Total in orde met de Vlarem-wetgeving en diverse Europese richtlijnen. De meest spectaculaire vernieuwing zijn de bovengrondse pijpleidingen. De witte producten (stookolie, benzine, diesel en petroleum) werden tot voor kort ondergronds vervoerd. Maar Vlarem eist bovengrondse leidingen, met het oog op mogelijke lekken. Ook de waterpompinstallatie tegen brand, werd volledig vernieuwd. Ze kan tot drie keer meer oppompen in vergelijking met de oude installatie.

Begin volgend jaar is het hele investeringsprogramma afgerond. Voor Total, dat zich reeds in 1973 in Grimbergen vestigde, is het de bevestiging van de strategische ligging van het brandstoffendepot. Het bedrijf heeft weliswaar elders in België depots, in Wijnegem en Brugge. Maar die zijn samen amper goed voor een zesde van de 60.000 kubieke meter opslagcapaciteit in de Vlaams-Brabantse gemeente. “De centrale ligging naast het kanaal Brussel-Willebroek, en vlakbij het Brussels gewest, was voor ons de beste keuze,” stelt Jean-Marie Danhiez.

Vanuit de raffinaderij in Vlissingen worden 800.000 ton witte producten en 35.000 ton LPG aangevoerd. Toch volstaan de eigen activiteiten niet om de investeringen in het brandstoffendepot te rentabiliseren. De helft van de goederen die in Grimbergen wordt overgeslagen, is voor rekening van derden. Texaco en Q8 maken gebruik van de installaties van Total. In het depot van Grimbergen werken 25 mensen. De nv Total België-Luxemburg haalde in 1997 een omzet van 29 miljard, goed voor een marktaandeel van 8%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content