HET ONZICHTBARE WORDT ZICHTBAAR

YVES DESMET "We willen na vijf jaar onze omzet en winst verdubbelen." © FOTOGRAFIE KRIS VAN EXEL
Wouter Temmerman medewerker Trends

D&D Isoltechnics maakt een slimme sensor die geïsoleerde leidingen beter inspecteert. Potentiële klanten zijn geneeskundige, chemische en voedingsbedrijven. “We maken zichtbaar wat onzichtbaar was.”

Samen met de KU Leuven en het onderzoeksinstituut imec ontwikkelde D&D Isoltechnics een microcontroller die permanent speurt naar condens, lekken, waterindringing en isolatievermindering op geïsoleerde leidingen. De techniek maakt het opensnijden van de isolatie en haar bekleding overbodig.

Midden november startte een test van het systeem bij Brouwerij Palm en met steun van het Vlaamse Instituut rond Innoveren en Ondernemen Vlaio wil Isoltechnics het systeem eind 2017 op de markt brengen. Het mikt vooral op grote spelers in de voedings-, farmaceutische en chemische industrie. “Daar vind je bedrijven die jaarlijks hun fabriek stilleggen als ze problemen detecteren”, legt zaakvoerder Yves Desmet uit. “Dat werk kost al snel tienduizenden euro’s, waarna ze de leidingen opnieuw mogen isoleren.”

Met de sensor wil Isoltechnics dat onderhoud gerichter en goedkoper maken. Naast de vermeden kosten voor de klant, ziet het bedrijf ook een belangrijk maatschappelijk voordeel. “Het kan een antwoord vormen op een huidige tendens: procesleidingen niet langer isoleren. Als isoleren niet echt nodig is, kiezen grote chemische fabrieken almaar vaker voor het minste kwaad. Lekken en roest kunnen zorgen voor structurele instabiliteit en dat weegt voor hen niet op tegen de duurzame voordelen.”

Ontbrekend puzzelstuk

Ook voor zijn zakenmodel ziet D&D Isoltechnics een belangrijk voordeel. Het bedrijf is sinds zijn oprichting gespecialiseerd in het plaatsen van leiding- en kanaalisolatie in opdracht van installateurs. De activiteit legt de onderneming geen windeieren, want de omzet nestelde zich de afgelopen jaren in de buurt van 4 miljoen euro. En toch kan het bedrijf zich daarmee niet wezenlijk onderscheiden van concurrenten. De nieuwe sensor is het ontbrekende puzzelstuk. “Het is ons minder te doen om de verkoop van de sensor”, zegt Yves Desmet. “We willen via de sensor grote bedrijven, die de isolatie uitbesteden, als klant binnenhalen. Dat maakt ons uniek tegenover andere specialisten.”

Bovendien verzekert D&D Isoltechnics zich met de sensor van een jaarlijks terugkerende inkomstenstroom. De klanten die het beoogt, laten hun leidingen jaarlijks controleren. Telkens zich daarbij een isolatieopdracht opdringt, staat D&D Isoltechnics paraat. Op die manier wil het zijn investering, geschat op ongeveer 400.000 euro, snel terugverdienen. “Dat we rechtstreeks met de eindklanten kunnen handelen, is het grootste voordeel. We willen na vijf jaar onze omzet en winst verdubbelen.”

WOUTER TEMMERMAN

“Onze nieuwe sensor maakt ons uniek tegenover andere specialisten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content