Het onversneden talent van Calc

Mark Calcavecchia is met 14 miljoen dollar de achtste beste verdiener ooit.

Dit is het verhaal van Mark Calcavecchia. Van alle grote Amerikaanse spelers is hij het archetype van de redneck. Op zijn vijfde begon hij te spelen op een openbaar golfterrein dat in een maïsveld was aangelegd. Doorgaans in bloot bovenlijf. En tot zijn tiende, toen hij de kampioen van de lokale club versloeg, droeg hij ook nooit schoenen. Vandaag treedt hij opnieuw op de voorgrond, want hij is geselecteerd voor de Ryder Cup, een toernooi waaraan hij al deelnam in 1987, 1989 en 1991. Natuurlijk blijft hij in de schaduw van topspelers als Tiger Woods of Phil Mickelson, die elkaars bloed kunnen drinken maar beiden bevriend zijn met Mark.

“Calc” is een onversneden talent. Tot verleden jaar en de komst van Ty Tron, de nieuwe wonderspeler, was hij de jongste in de geschiedenis die in de PGA Tour School was geslaagd. Hij was 21 en van de universiteit van Florida weggestuurd omdat hij alleen aan golf en plezier dacht, en de boeken links liet liggen.

“Ik ben een verstandige jongen,” vertelde hij onlangs in Golf Digest, “maar ik kan me niet herinneren wanneer ik nog eens de voorpagina van een krant heb gelezen. Ik blader meteen door naar de sport- en filmbladzijden. Eigenlijk ben ik een heel gewone kerel. Soms kan ik het zelf niet geloven dat ik ondertussen al 14 miljoen dollar bij elkaar speelde. Voor mij is geld iets dat komt en gaat. Bij voorkeur geef ik het uit aan auto’s, vliegtuigen, huizen. En als ik zie dat het stapeltje facturen wat al te hoog wordt, begin ik opnieuw serieus te spelen. Ik ben niet zoals Phil, die altijd de beste belegging zoekt en de beurs op de voet volgt.

Normaal gezien moet Calc in de Ryder Cup de foursome spelen met Woods. “In die discipline heb ik nog nooit verloren. Tiger wordt wild als ik hem laat zien wat ik allemaal kan met een lob wedge. Dan staat hij stomverbaasd te kijken en vraagt telkens opnieuw: hoe krijg je dat in ‘s hemelsnaam voor elkaar?”

Calcavecchia heeft het beste wellicht nog niet laten zien. Zijn vrouw liet hem zitten omdat ze een verwoed jogster is en hij al twintig jaar geen stap meer heeft willen lopen. Omdat hij wilskracht ontbeert? “Neen, ik weet hoe het voelt om tot elke prijs te willen winnen op de golfbaan. Dat lukt natuurlijk niet altijd en dat is moeilijk om aanvaarden. Ik ben negentien uur per dag een gelukkig man, maar die vijf uur op de golfbaan sta ik vaak te lijden.”

Omdat hij zo losjes in de omgang is, heeft Calc ook een uitstekende relatie met de caddies. Hoewel hij zelf vaak van caddie wisselt. “Ik weet hoe ik me op de golfbaan gedraag, wat voor mens ik ben met die club in de hand. En voor die mensen is het niet goed om te lang met me samen te werken.”

John Baete [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content