Het onverbiddelijke reglement

Spelers die het reglement tot op de letter kennen, worden daar alleen maar beter van.

Zelfs de grootste spelers van de wereld blunderen al eens. Zoals de Amerikaan Lee Janzen, die in de US Open met één slag de cut miste omdat hij de dauw van het gras van de fairway veegde vooraleer hij sloeg. En Craig Stadler, die uit een toernooi werd gezet omdat hij een handdoek onder zijn knie had gestopt om een moeilijke slag te slaan. Terwijl de man dat gewoon deed om zijn broek netjes te houden.

Het reglement kan inderdaad genadeloos streng zijn. Anderzijds kunnen spelers die de regels tot op de letter kennen daar ook voordeel uit halen. Zoals Tiger Woods, toen hij tien dagen geleden de beste was in de play-off van de NEC Inional. Bij de derde hole stuurde hij zijn drive in een bosje, van waaruit het zo goed als onmogelijk was om met een chip op de fairway terug te komen. Meteen naar de vlag slaan was een andere mogelijkheid, maar dan moest hij de bal onder de takken zien te houden. Gelukkig bevond zich tussen Woods en de vlag een scorebord. De scheidsrechter kende hem dus een free drop tussen de bomen toe, omdat Woods een tijdelijke, onverplaatsbare hindernis op de rechte lijn van zijn bal naar de hole had staan. Woods sloeg de bal tot op de fairway, maakte een perfecte approach en speelde par. Zijn tegenstander, Jim Furyk, miste zijn putt voor een birdie. Een paar holes verder sloeg Furyk zijn enige slechte drive van de dag onder een boom en kreeg hij geen free drop. Woods slaagde in een birdie en won het toernooi.

De dag ervoor kreeg Phil Mickelson een strafpunt omdat hij in de rough het balletje van de grond nam om het te identificeren (wat mag), maar zonder dat hij zijn tegenstander daarvan op de hoogte had gebracht (wat verplicht is). Toen Mickelson de volgende dag zijn verhaal deed bij een collega, Kirk Triplett, trok die een beetje bleek weg. Op vrijdag had hij inderdaad krek hetzelfde gedaan, maar werd hij er niet voor bestraft. Omdat hij het reglement wil respecteren, trok Triplett naar de scheidsrechter en legde zijn geval voor. De scheidsrechter diskwalificeerde hem meteen omdat hij een kaart had getekend die niet klopte.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content