‘Het nieuwe jaar vol goede moed gestart’

De businessclub De Hanze is een begrip in Brugge. Een mix van factoren maakt het succes uit: traditie, hoogstaande gastsprekers, boeiende bedrijfsbezoeken en interessante culturele activiteiten, en dat alles in een ontspannen en apolitieke netwerksfeer. In de overgang van het eerste naar het tweede coronajaar kreeg Valerie Meuser de voorzittershamer toegeschoven.

De Hanze staat al decennia bekend voor zijn uitgebreide netwerk en zijn boeiende netwerkbijeenkomsten. Hoe vult u dat in deze tijden in?

VALERIE MEUSER. “We hebben onze activiteiten altijd laten plaatsvinden, conform de coronamaatregelen die op dat moment van toepassing waren, ook al leidde dat af en toe last minute tot wijzigingen. Soms was dat digitaal, met bijvoorbeeld breakout rooms om te kunnen bijpraten. Andere keren gingen we voor een fysieke bijeenkomst. In de digitale bijeenkomsten hebben we steeds voor een verrassend element gezorgd: een kaas- en wijnbox, of een ontbijtmand. Op die manier steunden we ook de lokale economie. De fysieke bijeenkomsten – een bezoek aan de Triënnale, af en toe een vriendendiner of een de voorstelling van een boek of een netwerkwandeling – werden het meest gewaardeerd. Meer dan ooit zelfs.”

We mochten het afgelopen jaar maar liefst 25 nieuwe leden verwelkomen

Als voorzitter wachtte u de cruciale taak om optimisme te prediken. Hoe moeilijk was dat?

MEUSER. “Dat viel best mee. Er heerst een erg goede en amicale sfeer bij De Hanze en er is een enthousiast dagelijks bestuur. Dat helpt om positief te blijven. De situatie is wat ze is. We maken er het beste van. Het heeft extra creativiteit gevraagd om verrassend uit de hoek te blijven komen, zeker bij de digitale events. Maar de fijne reacties en complimenten van de leden deden ons enorm deugd en zorgden voor de drive om steeds voluit voor onze leden te blijven gaan.”

Een jaar geleden sprak u de ambitie uit om verder te groeien. Is dat ondanks alles gelukt?

MEUSER. “Ja. We mochten het afgelopen jaar maar liefst 25 nieuwe leden verwelkomen.”

In moeilijke tijden kent men zijn vrienden, zegt het spreekwoord. Hebt u dat ook zo ervaren?

MEUSER. “Ik zou eerder willen spreken over ándere tijden dan over moeilijke tijden. Ik had me mijn voorzittersperiode bij aanvang inderdaad wat anders voorgesteld. Maar mede dankzij het begrip van onze leden, mogen we met De Hanze best tevreden terugblikken op 2021. We zijn vol goede moed het nieuwe jaar gestart.”

Vindt u dat de overheid deze gezondheidscrisis goed aanpakt?

MEUSER. “Zonder afbreuk te willen doen aan de ernst van de coronacrisis en het economische en menselijke leed dat ermee gepaard ging en gaat, heb ik me wel meermaals vragen gesteld bij de logica achter bepaalde beslissingen. Ik was wat dat betreft bepaald niet alleen.”

Valerie Meuser

Is: voorzitter businessclub De Hanze

Vrije tijd: sporten, reizen, lekker eten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content