Het nieuwe hoofd van Dexia Bank

Op 1 januari 2006 wordt Stefaan Decraene officieel de grote baas van Dexia Bank. Op zijn 41ste neemt hij de fakkel over van de al even jonge Axel Miller, die CEO wordt van de groep. De econoom Decraene, die afstudeerde aan de KU Leuven, maakt al bijna twintig jaar carrière in de Belgische bankwereld.

Stefaan Decraene start zijn loopbaan in 1988 als kredietanalist bij Bacob. Een paar jaar later kiest hij voor de zakenbank, aangetrokken als hij is door het commerciële aspect. Geleidelijk werkt hij zich naar de top. Hij wordt er achtereenvolgens directeur Corporate Banking (in 1996) en, bij de oprichting van Artesia Banking Corporation (ex-Bank Paribas België, Bacob en Volksverzekeringen), directeur Investment Banking (in 1998). In die periode speelt hij ook een sleutelrol bij de beursintroductie van brouwerij Duvel-Moortgat, Omega Pharma en Leasinvest. Vervolgens staat hij twee jaar aan het hoofd van Artesia Securities, de beursvennootschap van Artesia.

Begin 2001 neemt Dexia Artesia over. Tijdens de zomer stapt Stefaan Decraene over naar Dexia, dat op dat ogenblik geleid wordt door Luc Onclin. Hij komt er aan het hoofd van de grootbankafdeling. Enkele maanden later krijgt hij een delicate opdracht: de kredietportefeuille van Artesia Bank Nederland saneren. Kort nadien moet hij van de grote bazen in de Brusselse Pachecolaan een andere brand blussen. Het gaat om de ongelukkige zaak Legio Lease, een product voor aandelenleasing dat gecommercialiseerd wordt door Kempen, de Nederlandse dochter van Dexia, die in 2000 voor een fortuin werd overgenomen. Ook op dat delicate parcours legt Decraene een schitterende weg af. “Toch was het niet mijn bedoeling crisismanager te worden,” geeft hij lachend toe. “Daarvoor houd ik te veel van anticiperen, terreinwerk en contact met de klanten.”

Dankzij die glansresultaten wordt hij in augustus 2002 lid van het directiecomité van Dexia Bank, waar hij zich bezighoudt met de financiering van lokale overheden en ondernemingen. Een functie die hij sinds drie jaar cumuleerde met die van bestuurder. Dat is hij niet alleen van verschillende vennootschappen van de Dexia-groep, maar ook van de Société Régionale d’Investissement de Wallonie (SRIW, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Wallonië) en van Socofe.

Wat zijn z’n prioriteiten aan het hoofd van het voormalige Gemeentekrediet? “Ik volg volledig de koers die Axel Miller heeft uitgestippeld. Er moet een dynamische en creatieve wind blijven waaien binnen de bank.” U hebt het al begrepen: die aanpak past binnen de reorganisatie van Dexia die zijn voorganger op de sporen zette. Doel: de positie van de groep versterken, de coördinatie verbeteren, de zeilen bijzetten en sneller vooruitgaan. Kortom, nog beter presteren op een financiële markt waar de concurrentie nog voortdurend scherper wordt.

De troeven van Stefaan Decraene? Zijn carrière bewijst dat hij over een groot aanpassingsvermogen beschikt. Hij is een ondernemer in hart en nieren die een directe stijl hanteert en gemakkelijk contacten legt. “De deur van mijn kantoor staat altijd open,” beklemtoont hij. Volgens degenen die elke dag met hem samenwerken, gaat hij altijd 200 % voor de dossiers waarvoor hij verantwoordelijk is. Hij hecht ook veel belang aan wederzijds vertrouwen. Bovendien heeft hij een goede reputatie bij de vakbonden. “Hij is weliswaar veeleisend, maar hij respecteert andermans mening,” vertrouwt een vakbondsman ons toe.

Stefaan Decraene is de gelukkige vader van twee zonen en woont in Loppem, in de buurt van Brugge. Hij voelt zich als een vis in het water in deze streek en is dan ook niet van plan om zich dichter bij de Brusselse zetel van de bank te vestigen. Op zondagavond bereidt hij steevast de komende werkweek voor, maar voor de rest houdt deze onvermoeibare werker zijn weekends vrij voor zijn gezin. Onder meer om chauffeur te spelen voor zijn kinderen, die hij her en der naar voetbal- en tenniswedstrijden voert. Hij is trouwens ook zelf sportief, zoals blijkt uit zijn slanke gestalte. Hij houdt van skiën, maar is vooral een onvoorwaardelijke fietsfanaat. “Ik heb al de Mont Ventoux beklommen,” vertelt hij niet zonder trots. Of deze energieke man Dexia Bank naar nieuwe hoogten zal weten te sturen, zal de toekomst uitwijzen.

Sébastien Buron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content