Het monster dat Tiger creëerde

Onder meer de Amerikaanse publiekslieveling Brooks Koepka stapte over naar het dissidente LIV-circuit. © REU

Brooks Koepka heeft het tweede grandslamtoernooi van het jaar gewonnen. Daarmee verlengt de Amerikaan zijn titel, want vorig jaar won hij ook al het PGA Championship. Koepka voerde het klassement al na de eerste wedstrijddag aan. Andermaal maakte hij het verschil met zijn mentale weerbaarheid en zijn atletische kracht. Voor Koepka was het de vierde overwinning in een major. Meteen is hij ook de nieuwe nummer één van de wereld.

De meest charismatische speler is Brooks Koepka niet. De meeste getalenteerde ook niet meteen. Maar hij is wellicht wel de compleetste prof in het internationale circuit, en dat terwijl hij nog maar 29 is. Koepka kan het internationale golf nog lang domineren.

Volgens de tv-zender ESPN is Koepka “het monster dat Tiger Woods creëerde”. Daar is iets voor te zeggen. Koepka was zes jaar toen Woods zijn eerste major won, de Masters van 1997. Baseball en Amerikaans voetbal waren toen de favoriete sporten van de familie Koepka, maar het succes van Tiger Woods, zijn idool, zorgde ervoor dat de jonge Brooks ging golfen.

Vandaag lijkt het alsof Koepka de fakkel van Woods heeft overgenomen. Met zijn natuurlijke kracht, en opgeleid met de overtuiging dat hard trainen en jezelf overtreffen het verschil maakt, is Brooks Koepka een beetje de decatlonatleet van de golfwereld. Die deugd koppelt hij bovendien aan een uitzonderlijke techniek. Hij slaat zijn drive driehonderd meter ver, over de hoogste bomen, en kan zo bijna alle parcours aan. Maar daarnaast is hij ook bijzonder handig in het korte spel, waar hij al jarenlang keihard op traint. Voeg daarbij zijn sterke mentale weerbaarheid en je krijgt een oorlogs- machine.

Brooks Koepka presteert nooit beter dan op de grote wedstrijden, als de druk het hoogst is. Als bewijs gelden zijn vier zeges in majors in drie jaar tijd. Koepka voelt zich in alle onderdelen van het spel even goed, met de driver of de sandwedge. Hij tilt de golfsport op zijn manier naar een hoger niveau. Gewoon impressionant was het hoe hij in de eerste twee ronden van het PGA-championship domineerde (-12 in 36 holes), en zo het gevreesde parcours van Bethpage (par 70 van bijna 7000 meter) ridiculiseerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content