‘Het moet vooruit gaan’

THOMAS VAN DAMME Door de hoge grondstoffenprijzen dreigt de bouw stil te vallen." © EMY ELLEBOOG

Bio-Dynamics is een vertrouwde waarde voor betonnen tanks voor waterzuiveringsinstallaties. Bij zijn aantreden in 2009 verruimde CEO Thomas Van Damme de blik van het bedrijf.

In Deinze, op een steenworp van de Leie, staat het hoofdkwartier van Bio-Dynamics. Nog voor heel even, want tegen de zomer wil het bedrijf verhuizen naar een nieuwbouw in het West-Vlaamse Wielsbeke, zowat 20 kilometer verder. De site barst uit haar voegen. “Het is nog even op de tanden bijten”, zegt managing director Thomas Van Damme. “Nog geen jaar geleden hebben we de grond gekocht. Het moet vooruit gaan, dat is de stijl van het huis.”

Ronde tanks

Bio-Dynamics is actief in een nichemarkt van de bouwsector waar heel wat aannemers de neus voor ophalen. Het bedrijf bouwt ronde, betonnen tanks. Dat is minder gemakkelijk dan het lijkt, want de traditionele bekistingssystemen zijn recht. Luc Van Hyfte legde de basis voor Bio-Dynamics. In 2009 kwam zijn schoonzoon Thomas Van Damme aan boord. De burgerlijk ingenieur verruimde de blik van het bedrijf. Niet alleen geografisch, maar ook naar andere sectoren. Tot dan lag de focus bijna uitsluitend op waterzuiveringsinstallaties.

“Ik ben blij dat ik van mijn schoonvader de vrijheid heb gekregen om nieuwe paden te verkennen. Ik trok naar buitenlandse beurzen en zo kwam de export op gang. In het bedrijf hadden we bovendien heel wat kennis opgebouwd in beluchting, mengsystemen enzovoort. Die wou ik valoriseren in andere segmenten”, vertelt Van Damme. “Groei was nooit de initiële doelstelling. Maar als je offertes maakt, dan wil je die ook winnen. Onze fenomenale groei van de voorbije jaren is te danken aan ons enthousiaste team dat keihard werkt en gelooft dat we de wereld een beetje beter maken. Bio-Dynamics is een dynamische bende.”

De groeicijfers ogen indrukwekkend. Bij de wissel van de wacht in 2009 telde Bio-Dynamics drie bouwploegen die samen een omzet van zowat 4 miljoen euro realiseerden. In 2020 waren er al dertig bouwploegen aan de slag, goed voor een omzet van 50 miljoen euro.

Overname

De wortels van het bedrijf liggen in de bouw van waterzuiveringsinstallaties. Bio-Dynamics mikt vooral op de private markt. “Bij openbare aanbestedingen gaat het vaak enkel om de prijs. Wij zijn graag al van bij de start van het project betrokken, om te kunnen meedenken met de klant”, zegt Van Damme. Het gaat vooral om voedingsbedrijven, brouwerijen, papierfabrieken, spelers uit de chemische industrie, maar ook bijvoorbeeld Plopsaland heeft een waterzuiveringsinstallatie met een stempel uit Deinze.

De belangrijkste motor achter de recente groei van Bio-Dynamics is de bouw van biogasinstallaties. Bij de anaerobe vergisting van organisch materiaal, zoals mest of afval, komt biogas vrij. Dat is een interessante energiebron. Met grote projecten voor onder meer Coca-Cola en Danone heeft Bio-Dynamics al enkele mooie referenties.

Een tweede verklaring voor de snelle groei is de overname van de Nederlandse sectorgenoot Monostore in 2020. Het bedrijf, dat ook in het Verenigd Koninkrijk een vestiging heeft, bouwt niet alleen tanks in beton, maar ook in inox, epoxy, staal en email. “Er waren meerdere redenen waarom dat een interessante deal was. In de eerste plaats konden we ons productaanbod en onze geografische aanwezigheid uitbreiden. Daarnaast had Monostore heel wat kennis in huis. Het werkte onder meer aan een prototype van een innovatief bekistingssysteem waarmee je veel sneller kunt bouwen.”

In de koelkast

Thomas Van Damme koestert nog heel wat toekomstplannen. Hij droomt ervan actief te worden in Canada en de Verenigde Staten. Hij is zelfs al enkele keren op prospectie geweest. Die plannen zitten even in de koelkast om meerdere redenen: de nakende verhuis, de integratie van de vestiging in het Verenigd Koninkrijk en de moeilijke zoektocht naar nieuwe mensen.

Daarnaast vormt ook de kwalijke evolutie van de grondstoffenprijzen een rem op de groei van Bio-Dynamics. “Jaarlijks verbruiken wij 12.000 ton wapeningsstaal. In december bedroeg de prijs daarvoor 550 euro per ton. Vandaag is dat al 1.450 euro. Dat is onwerkbaar geworden. Door zoveel onzekerheid dreigt de bouw stil te vallen. Dat zou een groot gevaar betekenen voor onze welvaart”, besluit Thomas Van Damme.

De Methodologie van de Trends Gazellen

De Trends Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven. We bekijken de groei over een periode van vijf jaar. Voor deze editie vergelijken we 2020 met 2016. We berekenen de groei van drie variabelen: de toegevoegde waarde, het personeelsbestand en de cashflow in absolute en procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, heeft de eindscore 6 en staat bovenaan in de eindrangschikking van de Gazellen. Hoe hoger de eindscore, hoe lager een onderneming noteert.

Er gelden minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar bestaan. Op de loonlijst van 2020 moeten minimaal tien werknemers staan. De toegevoegde waarde in 2020 bepaalt het onderscheid tussen een groot, een middelgroot en een klein bedrijf. De grote haalden een toegevoegde waarde van meer dan 5 miljoen euro, de middelgrote bleven tussen 1 en 5 miljoen euro, en de kleine haalden minder dan 1 miljoen euro.

De snelste honderd groeiers bij de grote bedrijven mogen zich Grote Gazellen noemen. De snelste honderd bij de middelgrote bedrijven zijn de Middelgrote Gazellen. De snelste vijftig bij de kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.

De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, is niet altijd de winnaar. Een winnaar moet operationeel onafhankelijk zijn. Een dochterbedrijf van een buitenlandse onderneming komt ook niet in aanmerking.

In elk nummer van Trends publiceren we de rangschikking van een Vlaamse provincie. We eindigen op 5 mei, met de lijsten voor Vlaanderen.

'Het moet vooruit gaan'
'Het moet vooruit gaan'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content