Het moet sneller

RORY MCILROY "Dat onze sport meegaat met de tijd, is een uitstekende zaak." © REU

Er hangt revolutie in de lucht. In de oerconservatieve golfsport pakken de internationale regelgevers uit met voorstellen om de regels te vereenvoudigen en het spel sneller te maken. Professionals en amateurs hebben vaak meer dan vijf uur nodig om een rondje vol te maken op een parcours met achttien holes. Dat is lang. De nieuwe generatie golfers wil het allemaal wat sneller zien gaan. Hetzelfde geldt voor de televisiekijkers, zelfs als ze een diepe passie voor de golfsport koesteren. De Amerikaanse USGA en de Europese Royal & Ancient proberen hun sport wat dynamischer en telegenieker te maken. De spelersverenigingen moeten het allemaal nog goedkeuren, maar de nieuwe regels worden mogelijk al in januari 2019 ingevoerd.

Niet alleen het aantal spelsectoren kan veranderen. Zo zouden spelers nog maar drie in plaats van vijf minuten hebben om een verloren bal te zoeken, en nog maar veertig seconden krijgen voor een slag. De vlag zouden tijdens de putts mogen blijven staan en de bal mag vanaf twee centimeter boven de grond worden gedropt, in plaats van vanaf schouderhoogte. Als de bal beweegt tijdens de putting, volgt geen sanctie meer. Ook de technologie doet haar intrede bij de professionals, in de vorm van een meetsysteem met een laser, dat nu al bij de amateurs wordt gebruikt en waarmee de spelers de exacte afstand naar de hole kunnen meten.

“We willen het gemakkelijker maken om de regels te begrijpen en toe te passen”, zegt David Rickman, de directeur van de Royal & Ancient, de Britse golftempel die sinds de achttiende eeuw de regels van de golfsport bepaalt. “We zijn er ons van bewust dat het ingrijpende wijzigingen zijn, zoals je die maar één keer in een generatie krijgt. Het onderstreept dat we er niet voor terugdeinzen te veranderen en te evolueren.”

De eerste reacties zijn positief. “Dat onze sport meegaat met de tijd, is een uitstekende zaak”, zegt de Noord-Ier Rory McIlroy. Tiger Woods liet via Twitter weten dat de golfsport ongetwijfeld beter wordt van die “goede ideeën”.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content