Het mirakel van 25 miljoen dollar

De Zaventemse chipverpakker CS2 krijgt dankzij een brugkrediet van Tony Gram uitzicht op een lening van 25 miljoen dollar voor de komende drie jaar.

De financiers werden door de topman van het op Nasdaq Europe genoteerde CS2 en het Belgische beurshuis Leleux gecontacteerd. Hun identiteit wordt volgens De Poorter bekendgemaakt zodra de transactie rond is. De Poorter: “Het gaat om een drietal partijen van Amerikaanse en Aziatische oorsprong. Totnogtoe wensen zij geen zitje in de raad van bestuur.” Over deze creatieve financiering maakt Yves De Poorter zich geen zorgen. “In Europa vond ik de fondsen niet. Het is een mirakel dat we 25 miljoen dollar kunnen mobiliseren, want we komen uit een concordaat.”

Met de warrants kunnen de financiers achter Business 21 hun participatie in CS2 opkrikken tot 44%, tegen een uitoefenprijs van 0,4 euro per aandeel. Ter vergelijking: de koers van het aandeel klokte begin deze week af op 0,41 euro. “Na uitoefening van die warrants zal de free float van onze aandelen worden verhoogd van 52 naar 75%,” aldus de Poorter. De resterende 24% van CS2 zal in het bezit blijven van IT Partners, Gimv en Fortis.

Yves de Poorter bevestigt dat Tony Gram _ die een tijdje geleden ook opdook als “reddende” financier achter Lernout & Hauspie _ voor zijn brugfinanciering vergoed wordt met intresten en warrants. Gram zelf was hierover niet bereikbaar voor commentaar.

CS2 boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 11,24 miljoen euro op een omzet van 541.000 euro. De burn rate bedraagt 1 miljoen euro per maand. Toch ziet De Poorter hoopvolle signalen dat de halfgeleidersmarkt weer aantrekt. “Volgend jaar verwachten we dat we meer dan 50% van onze omzet in de Verenigde Staten zullen boeken.” Het bedrijf werkte in het verleden vooral voor Europese klanten zoals Siemens en Alcatel Microelectronics en telt 157 personeelsleden, die onlangs een loonsverlaging van 10% aanvaardden.

P.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content