‘Het leven doorgeven’

© EMY ELLEBOOG

Volgens Ignace Van Doorselaere is rust vinden cruciaal om je goed te voelen. De CEO van Neuhaus houdt van film, theater, een goed boek en vindt vakantie nemen overschat.

Wat was uw beste zet?

“Een MBA studeren in Wharton in de Verenigde Staten. Dat heeft vooral ambitie toegevoegd, deuren geopend en mij leren in te zien hoe belangrijk het is complexe zaken tot hun essentie te herleiden. Alles is simpel als je het simpel kan houden. Zo versta je zelf wat er gebeurt en kan je het bevattelijk uitleggen.”

Wat is het beste boek dat u las?

Animal Farm van George Orwell. Het toont de achterkant van macht en mens, heerlijk verholen in een dierensprookje. Pijnlijk juist en helaas eeuwig waar.”

Uw beste beslissing?

“Vader worden. Er gaat niets boven de band met je kinderen. De essentie van het leven is het leven doorgeven.”

Wat wordt onderschat?

“De moeilijkheid om een bedrijf dat bergaf gaat, recht te trekken. Je mag een hellend vlak nooit laten beginnen. Klanten verliezen vertrouwen, concurrenten winnen moed en steken een tandje bij. Er bundelen zich heel veel krachten tegen jou. Het is zoals bijkomen in gewicht: niemand komt 10 kilo bij in een keer, je verzwaart 100 keer 100 gram. Door de eerste 100 gram te vergoelijken, laat je het ook de andere 99 keer toe.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Tot twee jaar geleden deed ik aan vechtsport. Artrose heeft daar abrupt een einde aan gemaakt. Intensief sporten was een manier om stress af te laden. Sindsdien ben ik minder stressbestendig geworden. Ik hou van film, theater, een goed boek. Koken ontspant me. Het is een andere manier om het hoofd leeg te maken. Rust vinden is wat een hobby écht is, het is cruciaal om je goed te voelen.”

De fout waaruit u het meeste leerde?

“InBev verlaten, in 2002. Ik was een aantal zaken beu en had moeten volhouden. De factoren die ik beu was zijn een paar jaar laten verdwenen. Ik was mentaal moe en had moeten doorbijten.”

Wie of wat wordt overschat?

“Vakantie nemen. Ik hou niet van reizen omdat ik al genoeg in het buitenland zit voor mijn baan. Een mens moet vakantie nemen door te genieten van het dagelijkse en voldoende ontspanning in te bouwen. Slaap, lach, vind rust bij je partner, sport, verlies je in een film, geniet van een restaurant.”

Ignace Van Doorselaere (59) is de CEO van het Belgische chocoladehuis Neuhaus

'Het leven doorgeven'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content