HET KONINGINNENSTUK

GRATIS ELEKTRICITEIT.

“Dit is Tractebels koninginnenstuk,” lacht Christian Biebuyck van EGI ( Electricity and Gas International, de internationale energietak van Tractebel). “De machinezaal is gebouwd door een staatsfirma niet gehinderd door enige financiële restricties.” Biebuyck heeft het over de elektriciteitscentrale van Tractebel in het Chileense Colbun (400 MW). De centrale behoort tot Colbun Machicura SA, dat nog twee andere waterkrachtcentrales omvat : Machicura (90 MW) en San Ignacio (33 MW). Een nieuwe centrale op water is in aanbouw in het nabije Rucue (160 MW), één op gas in Nehuenco (370 MW). Eind 1998 verbindt een 250 km lange hoogspanningslijn die centrales met de hoofdstad Santiago,

4,5 miljoen inwoners.

Het consortium rond Tractebel betaalde 10,6 miljard frank voor 37,5 % van dit kroonjuweel plus de rechten op nog eens 12,5 %. Het waterreservoir, komende van de Rio Maule, telt 1500 miljoen m3 water. “Dit water is veel goedkoper dan kool of gas,” lacht Biebuyck, “Wij hebben de waterrechten, dit water is gratis.”

Colbun nu goed voor 12 % van de Chileense elektriciteitsproductie, mét de 2 nieuwe centrales (in 1998) wordt dat 20 % maakt Tractebel tot Chili’s tweede grootste elektriciteitsproducent. Ook al omdat Tractebel begin 1996 de fuel-centrale van Tocopilla, aan de Stille Oceaan, te midden van ‘s werelds warmste Atacamara-woestijn, kocht. Tocopilla (594 MW) levert grotendeels (87 %) aan Chili’s koperproducent Codelco, goed voor 14 % van de wereldkoperproductie én eigenaar van ‘s werelds grootste openluchtkopermijn.

“Vooral de organisatie kon hier worden verbeterd,” weet Tractebel-man Jos Remacle, ooit site-manager van Doel 4, nu verantwoordelijk voor Tocapilla. In Colbun begeleidt Stefaan Loosen de bouw van de nieuwe centrales. Erkent Christian Biebuyck : “Er zijn te weinig ingenieurs in Chili. Expatriates zijn goedkoper dan lokalen.”

PERU.

Ook aan de overkant van de grens, in Zuid-Peru, staat een Belg aan het hoofd, Klaus Huys, eerder voor Tractebel actief in Kazachstan. In Peru bezit Tractebel sinds april jl. de kolengestookte elektriciteitscentrale in Ilo, gekocht van Southern Peru Ltd, ‘s werelds zesde koperproducent. “Southern Peru investeert, tot in 2007, 1,8 miljard dollar (deels geleend bij Generale Bank) in zijn mijnen. Het besliste tot outsourcing van zijn centrale. Zegt Christian Biebuyck : “Dit was nieuw : hier hebben we gepraat met een privé-partner. We waren met twee in competitie : Southern Electric (VS) en wij. De onderhandelingen, in Miami zouden twee dagen duren, het zijn drie maanden geworden.”

Tractebel betaalt voor de Ilo-centrale, via zijn 100 % Peruaanse dochter Enersur, 230 miljoen dollar 35 % met eigen middelen, 65 % via leningen én investeert later, parallel met de koperproducent, nog eens 250 miljoen dollar maar krijgt een leveringscontract van Southern Peru voor 20 jaar.

Eind 1997 komt vanuit Colbun een gasturbine, tegen 2000 verschijnt de eerste kolencentrale. Geeft Biebuyck mee : “Kolen is goedkoper dan fuel. Nu werken we met weinig winst. De winst komt eenmaal de kolenturbines er zijn.”

YVES JOURDAIN EN CHRISTIAN BIEBUYCK (EGI/TRACTEBEL) Tractebels koninginnenstuk staat in Chili.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content