Het jaar van het konijn en de chemie

Volgens de Chinese dierenriem is 2011 het jaar van het konijn. Het beestje heet een geluksteken te zijn, wijst op levensduur en fortuin en hecht groot belang aan vrede en het bewaren van de kalmte. Konijnen zijn zeer tactvol en kunnen over contracten met grote duidelijkheid onderhandelen. Dat ziet er dus allemaal goed uit voor de chemiesector, want 2011 is ook het Internationale Jaar van de Chemie. Dat heeft de sector te danken aan een VN-resolutie die werd ingediend door Ethiopië, bepaald geen chemiegrootheid maar wel het land waar de federatie van Afrikaanse chemische verenigingen is gevestigd.

Het doel van dat themajaar is de publieke waardering voor en kennis van de chemie te vergroten en de belangstelling van jongeren voor chemie te stimuleren. En dat zullen we geweten hebben, want ook in ons land grijpt de sector de kans met beide handen om zijn imago verder op te poetsen. De sectorfederatie essenscia heeft onder meer een jongerenweek in het onderwijs en opendeurdagen in bedrijven geprogrammeerd. Dat daarbij de al wat beduimelde en aan de hoekjes versleten eisenbundel van de sector weer op tafel van de Vlaamse en ontslagnemende federale regering wordt gegooid, ligt voor de hand.

De chemiesector kijkt in 2011 dan ook reikhalzend uit naar het witboek van de Vlaamse regering over een Nieuw Industrieel Beleid. Daarin zou de overheid remedies moeten aanreiken voor de hoge energiekosten en het haperende vergunningenbeleid. Vooral het subsidiebeleid voor offshorewindenergie is de chemie een doorn in het oog. De hoop dat de federale overheid de loonkosten reduceert, zal ook in 2011 ijdel blijven.

In 2011 is het precies 100 jaar geleden dat Marie Curie als eerste vrouw een Nobelprijs voor scheikunde won. Daarom wordt in 2011 ook de bijdrage van vrouwen aan de wetenschap ge-vierd.

Tussen al dat feestgedruis moet hard gewroet worden in de chemiesector om te voldoen aan de hoge eisen van de Reach-richtlijn (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën). Met die verordening wil Europa het gebruik van chemische stoffen controleren. Reach verplicht bedrijven om zelf informatie te verzamelen en te verspreiden over de eigenschappen en risico’s van chemische stoffen, een dure en omslachtige klus. De eerste ronde van registraties ging over stoffen die in grote volumes (meer dan 1000 ton) worden geproduceerd, en over zeer zorgwekkende stoffen. In 2011 moet de registratie in gang schieten voor producten waarvan er minstens 100 ton per jaar worden gepro-duceerd. Dat betekent dat nu vooral de meer kwetsbare kmo’s financieel en organisatorisch uit hun pijp moeten komen.

2011 wordt ten slotte ook het jaar waarin het chemiebedrijf Solvay er ongetwijfeld anders zal gaan uitzien. Solvay verkocht in september 2009 zijn farmatak voor 5,2 miljard euro, waarvan 4,5 miljard euro in cash. Van Solvay wordt nu verwacht dat het met dat geld een opzienbarende overname doet.

B.L.

De chemiesector kijkt in 2011 reikhalzend uit naar het witboek van de Vlaamse regering over een Nieuw Industrieel Beleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content