“Het is alsof je ziel gewassen wordt”

“Mijn passie is zelfontwikkeling, tijd nemen voor mezelf om mezelf beter te leren kennen. Als vader, vriend, partner en bedrijfsleider probeer ik altijd betrokken aanwezig te zijn. Maar het is goed nu en dan de prikkels buiten te houden en de stilte te laten binnenkomen. Daarom houd ik geregeld een stiltedag. Dan rijd ik naar de Stiltehoeve in Damme, en dompel me daar een etmaal lang onder in de stilte. Of ga ik naar De Heerlijckyt in Geetbets, of het Stiltecentrum Rosario in Bever. Dat zijn stuk voor stuk inspirerende plekken in de natuur. Daar houd ik van, zo’n plek is een katalysator om vooral daar en nergens anders te zijn.

“Een stiltedag ziet er zo uit: een handvol mensen en ik doen drie kwartier zitmeditatie, daarna drie kwartier stapmeditatie, en zo gaat dat door tot ‘s avonds. De eerste sessie is begeleid, om erin te komen. Want voor je het weet, ben je in je hoofd plannen aan het maken, of die meeting van ‘s anderendaags aan het voorbereiden. De kunst is niet mee te gaan met die gedachten, om als je iets hoort, niet te beginnen luisteren. Dat moet je oefenen.

“Het mooie is als je vaststelt: ik heb nu drie kwartier gezeten en er waren geen gedachten. Dat is heel moeilijk. Maar het heeft iets verfrissends, het is alsof je ziel gewassen wordt. Die stiltedagen zijn ankerpunten voor mij. Als het op kantoor hectisch is, kan ik tussen twee vergaderingen door mentaal terugkeren naar zo’n ankerpunt, en heb ik aan een paar minuten genoeg om mezelf weer in balans te krijgen.”

Gekke dingen

“Ik ben ook al met muziek en dans aan de slag gegaan. Dan begin je met oefeningen om te shaken, alles los te laten, de muziek in je op te zuigen, en neemt het ritme je lijf over. Voor een buitenstaander lijkt het alsof je volslagen gekke dingen staat te doen. Waarom heb ik daar zo veel deugd van? Het liefst heb ik interactie met andere mensen. Maar dat gaat zo veel beter als je onder je gedachten graaft naar je emoties, want die geven impulsen aan je gedachten. Ik start vergaderingen op het bedrijf altijd met de vraag hoe iedereen zich voelt. Dat creëert begrip en mededogen. Ons gebouw heeft ook ruimtes waar mensen zich even kunnen terugtrekken, als dat nodig is.

“Stilte heeft mij het woordje ‘liefde’ doen ontdekken in een bedrijfscontext. Met liefde bedoel ik: mijn team graag zien, passie voelen voor het bedrijf, en dat uitdragen, in de hoop dat anderen die passie ook voelen en zich engageren.

“Als ik vijftien jaar zou teruggaan in de tijd en een artikel las als dit, dan zou ik denken: tiens, waar gaat dát over? Maar als je ziet hoe de hectiek vandaag alles domineert, en als je de cijfers ziet over burn-outs en de medicijnen die de Belgen slikken, dan zijn dat tekenen dat er iets niet klopt en dat het tijd is dat er op de een of andere manier meer evenwicht komt. Ik heb laatst op de Stiltehoeve vijftig CEO’s samengebracht rond stilte. Dat lijkt me een aanwijzing dat er veel mensen naar op zoek zijn. Er is zo veel machocultuur in het zakenleven, echt waar.”

Mannelijke energie

“Bij het gebouw van Durabrik staan twee sculpturen. Ze verzinnebeelden het vrouwelijke en het mannelijke principe, yin en yang, verbondenheid en daadkracht. Dat zijn twee dingen die ook in mezelf samengaan. Ik ben iemand die graag zaken organiseert, maar ik ben tegelijk gehecht aan een goede balans met mijn omgeving.

“Wij zijn een bouwbedrijf en er hangt hier veel mannelijke energie. Al onze arbeiders zijn mannen, vrouwelijke metselaars vind je niet zo gauw. En onze ingenieurs zijn vooral met de ratio bezig. Ik ben blij dat dat andere principe in het bedrijf ook een plaats krijgt.”

FILIP HUYSEGEMS, FOTOGRAFIE JONAS LAMPENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content