Het hart begint opnieuw te kloppen

De weg is nog lang, maar de aantrekkingskracht die het stadscentrum uitoefent, begint toch duidelijk voelbaar te worden. Wordt Brussel opnieuw de bruisende stad? Misschien mogen we al beginnen dromen van een schitterende toekomst.

Op het De Brouckèreplein zal wel nooit nog een paardentram rijden. De jonge, dynamische kaders, de artiesten en de eurocraten hebben de plaats ingenomen van de deftige heren met hoge hoed. De stad verandert en gaat een nieuwe weg op. Na jarenlang kunstmatig in leven gehouden te zijn, begint het hart van Brussel opnieuw te kloppen. Het leefmilieu verbetert en de bevolking begint beetje bij beetje de geneugten van het leven in de stad te herontdekken.

De Dansaertbuurt, acht jaar geleden nog omschreven als een morne plaine, wordt meermaals als voorbeeld genoemd van een ware heropstanding. De Sint-Gorikshallen hebben tegenwoordig opnieuw een patrimoniumbestemming gekregen en met de terrasjes van de restaurants en de cafés is het weer een van de meest geliefde plekken van de stad geworden. De stad Brussel heeft haar inspanningen vervolgens voortgezet op de Oude Graanmarkt en het Sint-Katelijneplein. In de zomer van 2004 zal de hele operatie nog aangevuld worden met de aanleg van een uitgebreide voetgangerszone die de Grote Markt zal verbinden met het Sint-Jacobskwartier en ook de omgeving van het Sint-Goriksplein zal omvatten.

Aantrekkende prijzen

Volgens schattingen van vastgoedmakelaars kende de Brusselse markt, meer bepaald het deel binnen de Vijfhoek die de oude omwalling van de stad omschrijft en nu gevormd wordt door de lanen van de kleine ring, op een jaar tijd een prijsstijging van 12 tot 15 %. Die tendens wordt niet alleen gedragen door de eerder genoemde populaire wijken, maar breidt zich tegelijk uit als een olievlek. Eric Verlinden, gedelegeerd bestuurder van Trévi, verwijst naar de omgeving van het Anneessensplein: “Te renoveren appartementen halen daar tegenwoordig 1250 euro per vierkante meter. Anderhalf jaar geleden was zo’n prijs nog ondenkbaar. In het centrum van de stad gaan nieuwe appartementen van de hand tegen 1650 en zelfs 2000 euro per vierkante meter op de beste locaties. Ook sommige gebouwen in de Zuidstraat en de Lombardstraat halen dergelijke prijzen. Op het Martelarenplein stijgt de prijs gemakkelijk boven 2500 euro per vierkante meter uit.”

Intussen doet het tweedehands vastgoed het eveneens prima. Een appartement met twee slaapkamers (82 m2) aan de Antoine Dansertstraat, in een gebouw uit de jaren dertig dat in goede staat verkeert, heeft een koper gevonden voor 145.000 euro of 1760 euro per vierkante meter. In de Bergstraat betaalde een koper 72.000 euro, of 1200 euro per vierkante meter, voor een appartement van 60 m2 dat dringend een opfrisbeurt nodig had.

“Een ander teken dat er niet om liegt, is dat de huurmarkt volop bruist,” zo gaat Eric Verlinden verder. “Een appartement met drie slaapkamers aan de Locquenghienlaan, tussen de Pantsertroepensquare en de Nieuwpoortlaan, werd verhuurd voor 1450 euro per vierkante meter. En dat was eertijds nochtans een wijk met een erg moeilijke reputatie.”

Topklasse heeft voortaan ook zijn plaats in het centrum van de stad. De schaarste aan appartementen van dat type is in het centrum reëel. Al wat er op dat vlak gebeurt, kent dan ook een duidelijk succes. Zo is er bijvoorbeeld de Atlantic Building, gelegen op het eilandje dat gevormd wordt door de Emile Jacqmainlaan, de Sint-Jan-Nepomucenusstraat en de Pelikaanstraat. Het complex van vier gebouwen wordt opgeleverd in 2005 en werd getekend door het architectenkantoor Emmanuel Bouffioux. Het gaat 40 standingvolle appartementen bevatten met 1 tot 4 slaapkamers, evenals duplexappartementen met een terras, een penthouse, 40 ondergrondse parkeerplaatsen en een centrale patio. De voorverkoop loopt als een trein. Een appartement van 80 m2 met één slaapkamer en een terras van 6,6 m, wordt verkocht tegen 120.000 euro. Een appartement van 100 m2 (drie slaapkamers + terras) staat bijna 200.000 euro geprijsd. Het penthouse, met een bewoonbare oppervlakte van 213 m2, drie slaapkamers en 29,5 m2 terras kreeg een prijskaartje van 625.000 euro.

Die tendens zal zich overigens doorzetten. City & General, de Londense vastgoedpromotor, zou ook een aantal residentiële projecten willen opstarten. Het zou gaan om standingvolle appartementen met een hoge afwerkingskwaliteit. De nieuwe appartementen met standing worden verkocht tegen 3000 euro per vierkante meter, tegenover 2700 euro per vierkante meter vorig jaar. Dat zijn bedragen die bijvoorbeeld gehaald worden in de Kernstraat en de Coppensstraat. “In de Ruysbroeckstraat in de buurt van de Grote Zavel werd een huis met een piepkleine tuin verkocht voor 515.000 euro. Twee jaar geleden zou dat amper 350.000 euro geweest zijn,” zo stelt Eric Verlinden vast.

Voor actieve beleggers is het misschien aangewezen om een kijkje te gaan nemen langsheen het kanaal van de Havenlaan tot aan de befaamde site van Tour & Taxis. Zodra dat gebied gesaneerd, heringericht en ontwikkeld zal zijn, heeft het ongetwijfeld een mooie toekomst voor zich. Het overtuigende experiment van Brussel-aan-Zee getuigt overigens van die stijgende interesse. Er zit daar heel wat aan te komen en voor investeerders met een stevige rug is het alvast een mooie positie om in te nemen. Aan de andere kant van het kanaal, de Helihavenlaan bijvoorbeeld, begint de waarde van de gebouwen al te stijgen. Een nieuwe promotie van appartementen werd daar al gecommercialiseerd voor 1600 euro per vierkante meter.

Van noord naar zuid

Even buiten de Vijfhoek, naar het noorden toe, kende het aanzienlijke grondgebied van Laken al sinds de Wereldtentoonstelling van 1935 een gestage residentiële ontwikkeling. Het is uit die tijd overigens dat de bouw dateert van de Eeuwfeestpaleizen, het Heizelstadion, het Planetarium en de Eeuwfeest- en Heizelwijken. Die doorbraak naar het noorden heeft de charme van een halflandelijk gebied, waar de voordelen van de stad samengaan met die van het platteland, gevrijwaard. Verder naar het noorden, boven het Koninklijk Domein, moet gerekend worden met een minimum van 150.000 euro voor een eengezinswoning met twee of drie gevels. In de hogere prijsklasse kan het evenwel tot 500.000 en zelfs 600.000 euro oplopen.

Hoe dichter bij het kanaal, hoe meer de prijzen de neiging hebben om te dalen (ongeveer 110.000 euro voor een eengezinswoning in middelmatige staat). Laken ziet nochtans de toekomst met vertrouwen tegemoet. Intussen werd immers de Delegatie voor de ontwikkeling van de Stad, naar analogie met de Delegatie van de Ontwikkeling van de Vijfhoek, in het leven geroepen. Het team, de filosofie en de actiemiddelen zijn identiek: het is de bedoeling om op de rest van het Brussels grondgebied de recepten toe te passen die binnen de kleine ring zo’n succes kenden. Het ogenblik is dan ook aangebroken om ook voor dat deel van de stad belangstelling te tonen.

Véronique Pirson

Aan de Zavel werd een huis met een piepkleine tuin verkocht voor 515.000 euro. Twee jaar geleden zou dat amper 350.000 euro geweest zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content