Het gevaarlijkste boek (voor uw carrière)

Het gevaarlijkste boek voor uw carrière, maar het prettigste boek voor uw leven: een praktische gids om een sabbatperiode te plannen én te nemen.

Charlotte Hindle e.a., The Career Break Book. Lonely Planet, 288 blz., 22,50 euro

Een sabbatjaar nemen lijkt weggelegd voor laattwintigers of prille dertigers. Ze hebben wel al wat verdiend, maar nog weinig verplichtingen (geen kinderen, geen hypotheek). Dan kan er gemakkelijk tijd genomen worden voor die wereldreis, een nieuwe opleiding of vrijwilligerswerk in Soedan. Zo’n 60 % van de sabbatnemers is tussen 25 en 35 jaar. Maar het is nooit te laat, getuige een 56-jarige Londense, die na 25 jaar een boekhandel beheerd te hebben, een rustpauze inlaste. Ze ging niet potverteren in Monaco of luiwammesen in Barbados, maar nam een doorstart naar een nieuwe carrière: “In de generatie van onze ouders had je het wel gehad op mijn leeftijd. Maar wij, babyboomers, verkennen nieuwe horizonten. Het is zowel beangstigend als opwindend. Ik sta te popelen om iets helemaal nieuws te gaan doen.”

Zo luidt één van de vele getuigenissen in The Career Break Book. De ondertitel klinkt verleidelijk: Ruil uw aktetas voor een reispas en beleef uw droom. Het etiket gevaarlijkste boek voor uw carrière moeten we wel nuanceren. Steeds meer werkgevers zien in dat een carrièrepauze verfrissend is. De auteurs, een kwintet dat zichzelf doorgewinterde carrièrerenegaten mag noemen, spraken met personeelsdirecteurs van bedrijven die het nut van het sabbatsverlof inzien: medewerkers vermijden burn-out en komen met hernieuwde energie weer naar het werk. Een sabbatjaar was oorspronkelijk elk zevende jaar: dat jaar werd een akker niet beplant, opdat de grond niet uitgeput zou geraken.

Herbronnen klinkt opwindend, maar ruikt ook naar zweverigheid. Dit is evenwel geen zoveelste bundel van zoetige pseudo-spirituele parabels over weeë westerlingen die als volleerde boeddhisten op pelgrimstocht trekken om de zin van het bestaan te doorgronden. Dit is evenmin een fantastische verzameling sterke verhalen over heldhaftige individuen die schier onmogelijke stunts ten beste geven. Een spirituele dimensie (iemand die zich een tijdje terugtrekt in een klooster) en opzienbarende prestaties (iemand die op zijn dooie eentje de oceaan over roeit) doemen weliswaar op, maar vormen slechts een paar van de vele voorbeelden. In de eerste plaats bewijst het boek in alle opzichten een Lonely Planet-uitgave te zijn: gedetailleerd, gericht op feiten en praktische punten. Er wordt dus niet alleen verteld hoe verkwikkend, bijvoorbeeld, een reis naar de Andes wel kan zijn, er wordt meteen ook uitgelegd wanneer en hoe u er het best naartoe reist, hoeveel het kost én wat u op het thuisfront moet regelen als u enkele maanden of jaren de hort op gaat. Zelfs de belastingbrief wordt niet vergeten. Vergeet ook andere rekeningen of verzekeringen en bankverrichtingen niet.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content