Het geknipte beeld

Wie illustraties wil gebruiken in teksten kan zijn voordeel doen met HiJaak.

H iJaak95 is een bescheiden hulpprogrammaatje van Quarterdeck. Het is een vernieuwde en tegelijk afgeslankte versie van de HiJaak Graphics Suite, een product van Inset Systems, dat eind vorig jaar door Quarterdeck is overgenomen.

HiJaak levert een drietal elementaire, maar nuttige functies voor de behandeling van beeldbestanden : conversie, het maken van schermafdrukken en het archiveren van beelden.

U kan met HiJaak in het algemeen beelden invoeren en meestal ook uitvoeren in (of tussen) 19 lijnformaten en 35 rasterformaten of werken met 24 types faxmodems. Zonder grote investeringen te doen, is u daardoor gewapend om beelden van de ene toepassing naar de andere over te brengen en (enigszins) te manipuleren. We maken ons sterk dat HiJaak u met de meeste compatibiliteitsproblemen kan helpen, en zeker met het uitwisselen van beeldbestanden tussen Windows- en Macintosh-omgevingen.

De installatie van HiJaak verloopt probleemloos, behalve dan dat de HiJaak95-map niet automatisch in onze Windows 95-takenbalk werd opgenomen. HiJaak is, zoals Windows 95, “document-gericht”. U hoeft de toepassing niet afzonderlijk op te starten. Hij start semi-automatisch als u met de rechtermuisknop klikt op de “Open”-menu’s of op de naam of icoon van een bestand in de “Verkenner”, “Netwerkomgeving” of gelijkaardige bestandsoverzichten in Windows 95. Daardoor krijgt u een menu met Hijaak-opties als View, Print, Print Thumbnails, Update, Convert en Copy. De Convert-functie start een eenvoudig dialoogvenster waarin u de geselecteerde bestanden terugvindt. U kan een hele reeks bestanden in één keer (in batch) omzetten. Het enige wat u moet doen, is het doelformaat kiezen uit een lijst. Of zelfs dat niet : u kan uit een lijst de toepassing kiezen waarvoor u de prent nodig heeft. HiJaak kiest dan zelf het beste grafische formaat. U kan overigens ook, zeer klassiek, converteren met de “Save As”-functie nadat u een bestand heeft geopend. In beide gevallen regelt een “Options”-menu de kleine lettertjes van de conversie in functie van het gekozen doelformaat. Wie wil dollen met zijn materiaal kan tegelijk contrast en helderheid instellen, het aantal kleuren beperken, roteren, in zwart omzetten, kleuren omkeren en zo meer.

HiJaak ondersteunt OLE2, zodat u beelden naar toepassingen kan verslepen en ze “inbedden” of “linken”, terwijl ze met HiJaak behandelbaar blijven.

SCHERMAFDRUKKEN MAKEN.

U weet dat u met de “Print Screen”-toets in Windows een kopie kan maken van wat zich op uw scherm bevindt. Die kopie belandt in uw klembord ( clipboard). Vandaaruit kan u de illustratie zonder meer in een bestand “plakken” of haar met de klembord-viewer oproepen. HiJaak gaat een stuk verder omdat u nu ook opnames kan maken van een deel van uw scherm dat u zelf aflijnt. U definieert daarvoor een “hot key”, een sequentie van toetsen die de opname start. Vervolgens geeft HiJaak u de gelegenheid om rustig een selectie te maken uit het scherm dat u wil kopiëren. Ook het kopiëren van Dos-schermen is mogelijk, zij het via de timer-functie. Zonder dietimer zou uw hot-key sequentie door Dos worden verwerkt, en niet door HiJaak. De timer kan u starten vanuit Windows, vervolgens gaat u naar het Dos-scherm waar u een afdruk van wil en u wacht tot de tijd is afgeteld. Een handigheidje.

ICONEN.

HiJaak bevat tenslotte ook een aantal functies om het beheer van beelden te vergemakkelijken. Windows gebruikt een beperkt aantal standaard iconen om bestanden te beschrijven. Dat is in het algemeen weinig verhelderend. De “Update”-functie van HiJaak zet uw beelden om in postzegels ( thumbnails) die in uw “Verkenner”-scherm getoond worden. Het omzetten kan in batch en op de achtergrond gebeuren. Als het markante beelden zijn (een gezicht bijvoorbeeld), zijn de postzegels een grote hulp om u te herinneren welk beeld bij welke naam hoort. De “Catalog” houdt bovendien de beelden bij die u met HiJaak aanmaakt. Hij kan vector-bestanden indexeren aan de hand van de tekst die ze bevatten of u kan sleutelwoorden toevoegen aan de bestanden om ze later terug te vinden. Behalve op sleutelwoorden kan u ook zoeken op criteria als datum of formaat.

KORTOM.

Samengevat vind ik HiJaak95 een pretentieloos hulpprogramma dat zijn nut heeft voor wie occasioneel met beelden moet werken. De prijs in België circa 3900 frank ligt aan de hoge kant, temeer omdat de trend is om dergelijke beeldverwerkingsprogramma’s gratis in Windows 95 te incorporeren (denk aan de Imaging-software van Wang, die beperkter is, maar wel gratis gesponsd kan worden). Quarterdeck verkoopt HiJaak95 trouwens on line voor slechts 50 dollar.

BNL

HiJaak95 neemt 12 MB op schijf en vraagt een 486 pc met minimum 8 MB RAM.

HIJAAK95 (QUARTERDECK) Probleemloze conversie tussen beeldformaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content