Het Franse voorbeeld

De Golf National heeft de Franse golfsport een flinke duw in de rug gegeven. Een voorbeeld voor België.

Eind juni won de Schot Sam Torrance de Open van Frankrijk op de Golf National, 20 km van Parijs, dichtbij Versailles. Hij toonde zich opnieuw van zijn beste kant op dit prachtige parcours. Torrance (44 jaar) kon op zijn 21ste zege klinken in de European Tour, terwijl hij niet meer had gewonnen sinds 1995. Een comeback die hij openlijk dankt aan het feit dat hij geen druppel alcohol meer drinkt, “zodat ik me opnieuw in perfecte fysieke en mentale vorm voel”. Het leverde hem zo’n slordige 83.330 pond op (met score 64 70 72 70).

Maar laten we het hebben over het terrein van de Golf National: het nec plus ultra wat betreft golfinfrastructuur met drie terreinen op 140 hectare, de Albatros en Aigle hebben 2 x 18 holes en de Oiselet is een 9 holes. De Golf National werd aangelegd in 1990 en het jaar nadien werd er reeds de Franse Open georganiseerd. Die traditie wordt sedertdien elk jaar voortgezet. Maar het is ook het permanent trainingscentrum voor de Franse teams en een opleidingscentrum voor alle spelerscategorieën.

“Het idee dateert van 1986”, vertelt Denis Fabre, directeur van de club. “De Franse Golffederatie heeft toen besloten een eigen parcours aan te leggen zodat ze niet steeds een beroep moest doen op andere clubs voor de wedstrijden of trainingen. Want als een federatie een tornooi oplegt aan een club is dat nooit leuk voor de leden. Hier hebben we een schitterend hulpmiddel. Zes leraars werken full time voor alle niveaus. Het is te vergelijken met een skistation met zwarte, rode en groene pistes. Iedereen kan hier spelen. Onze droom is natuurlijk om ooit de Ryder Cup te kunnen organiseren. En vele internationale golfmagazines geven ons een duwtje in de rug door ons terrein regelmatig bij de drie mooiste van het continent te klasseren.”

Er was wel zo’n 60 miljoen FF investering gemoeid met dit project: 60% betaald door de FFG, 20% door de Franse staat, 10% door het gewest en 10% door het Département. Maar de Golf National heeft nu reeds een exploitatie-evenwicht bereikt, want de greenfees dekken de werkingskosten (14 miljoen FF) voor het onderhoud en de 35 werknemers.

De Albatros, die over een tribune beschikt, geeft de kijkers een mooi zicht over bijna alle holes. Naast de Franse Open werden er ook de wereldkampioenschappen voor amateurs (met Tiger Woods) georganiseerd, net als tal van nationale wedstrijden. De GC is eveneens het centrum voor de Franse PGA geworden. “Deze Golf is er het levend bewijs van dat de golfsport in Frankrijk in blakende gezondheid verkeert,” besluit Denis Fabre. “In 1980 was de Franse golf te vergelijken met de toestand in België op dit moment. Daarna kwam er een boom dankzij de publieke terreinen waar je slechts een greenfee van 30 FF moest betalen. Sindsdien zijn al onze terreinen bezet en moesten we wel een Golf National oprichten.”

Info: Golf National – 2 Avenue du Golf – 78280 Guyancourt – Frankrijk. Tel: (0033) 130.43.36.00. Fax: (0033) 130.43.85.58.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content