“Het ergste hebben we nu wel gehad”

Technologiedirecteur Wim De Waele heeft bij Real Software al zwaar aan zijn opslag gewerkt. Nu nog de afwerking.

Toen executive searcher LucLuyten hem voortijdig uit zijn sabbatjaar in Gent weghaalde, wist chief technology officer Wim De Waele van RealSoftware dat het bepaald niet voor een gemakkelijke klus was. De groep Real Software, die over de jaren was bijeengekocht door stichter Rudy Hageman, had een zeer heterogene technologiestrategie. Daarin moest Wim De Waele (39) dus een lijn gaan trekken.

Geslaagd? “We wilden een profiel van technologisch leadership opbouwen en daar zijn we op een aantal gebieden, denk ik, in gelukt,” zegt de economist-computerwetenschapper die voordien senior vice-president bij I2 Technologies in Dallas was. “We hebben een aantal nieuwe klanten die ons om onze competenties hebben gekozen. Bij de VRT bijvoorbeeld stomen we met een aantal partners de back-office klaar voor de digitale televisie. Belgacom heeft ons gekozen wegens onze kennis van Java. Dat zijn concrete contracten.”

De ambities om zelf nog een bedrijfsbeheerpakket (ERP) neer te zetten, zijn fel teruggeschroefd. “Onze ERP-strategie is nu duidelijk. Naar grote bedrijven gaan we met SAP en JDEdwards, naar kleinere met MicrosoftBusinessSolutions ( Navision). Naar de overheid is er een partnership met Oracle. In heel specifieke markten, zoals voor textielbedrijven – werken we met ons eigen pakket RITM.”

Real Software blijft nog helemaal zelf investeren in specifieke oplossingen, zoals bijvoorbeeld het Rimses-pakket voor asset management en onderhoudsbeheer, waarvoor het grote klanten heeft zoals de Parijse metro en Sidmar. Een eigen ontwikkelingsframework moet het beheer van systeemintegratieprojecten ongeveer 30% efficiënter maken.

“Ik blijf optimistisch. Het ergste hebben we nu wel gehad,” zegt Wim De Waele, die in zijn carrière ook bij Siemens, Numetrix en de Leuvense start-up TFP Engineering (opgeslorpt door SAP) heeft gewerkt.

De conjunctuur zit niet mee. In het traditioneel zwakke derde kwartaal liepen de inkomsten uit licenties – die van de partners inbegrepen – fors terug. Precies die licenties en de daaraan verbonden diensten hebben de grootste winstmarge bij Real Software. “Projecten draaien vooral om het optimaliseren van bestaande infrastructuur,” zegt Wim De Waele.

“We zijn nu halverwege de invoering van best practices en competentiebeheer op groepsniveau – dat is vooral de verdienste van Theo ( nvdr – chief executive officer Theo Dilissen), minder de mijne.”

De integratie warmt zich op met teambuildingactiviteiten. “Geen spectaculaire trekkings in de Ardennen. Gewoon af en toe een namiddag samen zitten en dan een drink, kwestie van elkaar te leren kennen.”

“Uiteindelijk word ik afgerekend op de cijfers – daar zitten we allemaal in hetzelfde schuitje – maar daarnaast zijn er ook de grote, kwalitatieve objectieven. En als ik zie hoe sterk onze Java-praktijk aan het groeien is – ook in de cijfers – dan is dat toch een succes.”

Op het thuisfront in St-Martens-Latem heeft Wim De Waele zich op het tennis gestort. “OK, ik ben vanmorgen om 7.15 uur vertrokken en mijn laatste vergadering eindigt om 20.00 uur. Maar het is toch heel anders dan reizen en constant weg zijn, zoals bij I2. Dat hoeft niet meer.”

B.L. [{ssquf}]

“Als ik zie hoe sterk onze Java-praktijk aan het groeien is, dan is dat toch een succes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content